Vlaams bedrijf lost probleem van rendementsverlies bij zonnepanelen op

Dit is Belgisch. Limburgse ingenieursbureau Ilumen ontwikkelde technologie die rendementsverlies van zonnepanelen een halt toeroept. "Ongeacht merk of omvormer en nu ook voor particulieren"

Trefwoorden: #energie, #Enpower, #ilumen, #JA Solar, #pid-box, #pid box, #pn-junctie, #Sunedison, #Sunthing, #zonnepaneel, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Ilumen )

ENGINEERINGNET.BE – Ilumen lanceerde half vorig jaar al een PID-box voor bedrijven, maar ontwikkelde intussen een kleinere versie voor particulieren. Die werd onlangs op een beurs aan het grote publiek voorgesteld.

Met de box kunnen eigenaars van zonnepanelen het gekende rendementsverlies een halt toeroepen, claimt het bureau.

Het probleem van het rendementsverlies is een gevolg van een gebrek aan aarding van de panelen, waardoor er een verzwakking van de PN-junctie optreedt. Doordat dit proces begint aan de meest negatieve zijde van de string zonnepanelen, zal de totaalinstallatie in het begin een afwijking vertonen van 3 tot 6%, wat zeer moeilijk detecteerbaar is voor de eigenaar, maar wel ernstige gevolgen kan hebben.

Hierdoor ontstaat er een versnelde degradatie: na 2 à 3 jaar halen de zonnepanelen vaak nog slechts 20 tot 50% van het beloofde rendement.

De box met de technologie van Ilumen wordt tussen de panelen en de omvormer geïnstalleerd. ’s Nachts, wanneer de panelen niet actief zijn, doet de PID-box zijn werk en zal het de aangetaste zonnecellen herstellen. De box versterkt de PN-overgang, het hart van de halfgeleider in elke zonnecel, door een hoge elektrische lading door de cellen te sturen.

Nog steeds volgens het bureau is hun technologie toepasbaar op elk merk van panelen en onafhankelijk van de omvormer. Er waren naar verluidt al succesvolle testen bij een aantal grote zonne-energieproducten, zoals Enpower, Sunedison, Sunthing en zelfs bij JA Solar uit China.