Transportproject: Umicore Hoboken haalt 5.000 containers van de weg

Materialengroep finaliseert project met Van Moer Stevedoring en Waterwegen & Zeekanaal NV om 5.000 containers per jaar via waterwegen van en naar Hobokense plant te transporteren.

Trefwoorden: #co2, #container, #economie, #energie, #hoboken, #logistiek, #stevedoring, #transport, #umicore, #van moer, #waterwegen zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Umicore verwerkt jaarlijks ongeveer 350.000 ton aan grondstoffen zoals elektronisch afval, katalysatoren, restproducten van de metaalverwerkende industrie en concentraten uit de mijnbouw. Daarvan wordt zowat één derde via containers naar de Hobokense plant aangevoerd.

Een deel van de grondstoffen zal nu via de Schelde naar de fabriek worden vervoerd. "Dat scheelt zo'n 5000 containers per jaar die niet met het overbelaste wegtransport moeten vervoerd worden", aldus het bedrijf.

Om de stromen te verduurzamen, maar uiteraard ook de hoge kostenpost van in de files geblokkeerde goederen te drukken, zette Umicore samen met twee lokale partners een project op om althans een deel van de containers via de waterwegen te vervoeren.

Dat ging gepaard met de bouw van een nieuwe kader (op 2 juni in gebruik genomen, samen met Waterwegen & Zeekanaal NV), een contract met het overslagbedrijf Van Moer Stevedoring, die de containers à rato van minimum 3 schepen per week zal vervoeren, en de plaatsing van een nieuwe kraan (op 26 maart) die de containers van het schip op de kade overlaadt.

Luc Gellens, Senior Vice-President Precious Metals Refining: “Het vervoer per schip heeft een driemaal lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met het vrachtverkeer over de weg en de afhandeling van de grondstoffen verloopt hiermee ook vlotter.”

Hoeveel het transportproject kostte, werd niet meegedeeld.