Feestelijke opening Solliance lab op High Tech Campus Eindhoven

Noord-Brabantse gedeputeerde Pauli opent speciaal voor Solliance gebouwd laboratorium op High Tech Campus Eindhoven. Dat wil een cross-border ecosysteem creëren rond dunne film zonnecellen.

Trefwoorden: #bert pauli, #Cleantech, #ecn imec, #eindhoven, #Ellen Brouwers, #energie, #holst, #OLED, #Smit Ovens, #solliance, #tno, #zonnecel

Lees verder

nieuws

( Foto: Solliance )

ENGINEERINGNET - In Solliance, een 'cross-border' samenwerking, bundelen niet minder dan zes onderzoeksinstellingen hun krachten om nieuwe technologie voor dunne film zonnecellen te ontwikkelen. Het gaat daarbij om partijen uit Nederland, België en Duitsland, namelijk ECN, TNO, Technische Universiteit Eindhoven, Holst Centre, imec en Forschungszentrum Jülich.

Daarvoor krijgt het samenwerkingsverband thans een unieke infrastructuur ter beschikking. Zo staan er in het nieuwe lab onder andere een unieke roll-to-roll pre-pilot machine voor organische zonnecellen op folies en een pre-pilotlijn voor CIGS-modules (Koper, Indium, Galllium, Selenide/Sulfide). Deze infrastructuur is ook geschikt voor het ontwikkelen van o.a. OLED (organische LED) en geprinte elektronica.

De bedoeling is om in de zogenoemde ELAt-regio (de 'Eindhoven-Leuven-Aachen Triangle') een ecosysteem van bedrijvigheid en commerciële spin-offs te bouwen, met het lab als centrale spil. Vandaag werken overigens al verschillende consortia van bedrijven samen met Solliance, zoals DSM, VDL en Smit Ovens.

Dat ook SEAD, het Solar Energy Application Centre, een onderkomen heeft gevonden in hetzelfde gebouw, zal zeker inspirerend werken. SEAC is een samenwerking tussen ECN, TNO en circa 40 Nederlandse bedrijven op het gebied van toepassingen van zonne-energie. Ook zijn nevenactiviteiten van ECN en TNO in het Solliance gebouw gehuisvest.

Bij de opening had de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij - dat een belangrijke rol speelde in de oprichting van Solliance - nieuws te melden: het heeft vanuit het Cleantechfonds Brabant een eerste investering gedaan, meer bepaald in Smit Ovens: "De Sonse machinebouwer kan met deze co-investering verdere stappen zetten in de ontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines voor het dunne-film segment."


IN DE MARGE
Bij de feestelijke opening werd een kunstwerk onthuld van glaskunstenaar Ellen Brouwers. “Kunst, cultuur en techniek horen bij elkaar,” meent Henk Scheepers, voorzitter van de Solliance Supervisory Board. “Vrijheid van denken en creatief durven zijn bij innovaties in technologie gedijen alleen in een cultuur waarin ook een evenwicht bestaat tussen aandacht voor kunst en voor techniek."