Amsterdamse Micanti winnaar MKB Innovatie Top 100 met ’stekelige folie’

Nederland innoveert ! Micanti kaapt eerste prijs MKB Innovatie Top 100 weg met de zelfklevende folie die aangroei van organismen als zeepokken en mossels op scheepswanden tegengaat.

Trefwoorden: #Dezentjé, #fme, #innovatie, #kmo, #Micanti, #mkb, #MKB Innovatie Top 100, #ontwikkeling, #techniek, #wetenschap

Lees verder

Techniek

( Foto: Micanti )

ENGINEERINGNET.NL – Van alle innovaties die de Nederlandse MKB-bedrijven (voor de zuiderburen: KMO's) dit jaar aan de jury van de 'MKB Innovatie Top 100' voorlegden, kwam een gifvrije, zelfklevende folie van Micanti uit Amsterdam als beste uit de bus.

De folie is een gepatenteerde oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken en mossels aan oppervlakken van schepen tegen te gaan. Het gaat om een soort 'stekelhuidje' dat ervoor zorgt dat organismen geen plek hebben om zich te kunnen hechten.

Er komen bij het aanbrengen ervan geen giftige stoffen vrij. Deze stoffen komen dus ook niet meer in het water terecht.

Met de folie worden tevens brandstofbesparingen gerealiseerd en daarmee ook een reductie van uitstoot van koolstof- en zwaveldioxide en stikstofoxiden. Bovendien blijven schepen langer aangroeivrij en dat scheelt: door aangroei kan een vaartuig tot wel 40% meer brandstof verbruiken!

In 2013 zijn in Nederland, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en het Midden Oosten de eerste werkschepen met de folie beplakt

De jury, onder voorzitterschap van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink algemeen directeur FME, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie: "De folie van Micanti is een echt exportproduct waar Nederland oprecht trots op mag zijn !"

Aan de Top 100 is bewust géén prijs verbonden. MKB-bedrijven worden uitgedaagd te laten zien waartoe ze in staat zijn. Dat bevestigt jaar na jaar hun status als vernieuwers en 'aanjagers' van de Nederlandse economie.