Kabinet investeert 13 miljoen euro in ruimtevaart

Vanaf 2018 komt dit bedrag jaarlijks extra beschikbaar zodat Nederlandse ondernemers en wetenschappers kunnen blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart.

Trefwoorden: #ESTEC, #investeringen, #Minister Henk Kamp, #Noordwijk, #ruimtevaart, #uropean Space Research and Technology Centre

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid, minister Kamp )

ENGINEERINGNET.NL - Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Kamp: "Door te blijven investeren in Europese ruimtevaartprogramma’s kunnen ondernemers profiteren van kansen op de Europese markt. Dat is goed voor de werkgelegenheid en zorgt ook voor behoud en uitbreiding van technische kennis in Nederland."

Met dit geld kunnen Nederlandse bedrijven meedoen met bijvoorbeeld de bouw van minisatellieten en een waarschuwingssysteem voor zonnestormen en andere bedreigingen uit de ruimte.

Met de extra investering blijft Nederland tussen de 90 en 100 miljoen euro per jaar investeren in de ruimtevaartsector. Eerdere voorgenomen bezuinigingen zijn in 2012 en 2014 ongedaan gemaakt.

De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo’n 80 bedrijven en kennisinstellingen met een jaarlijkse omzet van in totaal 140 miljoen euro.

Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), met 2500 hooggekwalificeerde werknemers, bevindt zich in Noordwijk.