Belgische industrie blijft kampen met hogere energiekost dan buurlanden

Elektriciteitskosten voor Belgische industrie blijven beduidend hoger dan in buurlanden, zo blijkt uit studie van Deloitte. "We betalen nu zelfs gemiddeld 9 tot 47% meer", aldus Febeliec.

Trefwoorden: #Deloitte, #Doel 3, #electrabel, #energie, #energiekost, #febeliec, #Tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alliander )

ENGINEERINGNET.BE – Febeliec, de organisatie die de grote industriële elektriciteitsverbruikers groepeert, laat door Deloitte jaarlijks een benchmarkingstudie naar de elektriciteitsprijzen uitvoeren.

Vorig jaar bleek de energiekost in ons land gemiddeld 12 tot 45% hoger te liggen dan in de ons omringende landen. Dit jaar neemt het verschil zelfs nog toe, tot gemiddeld 9 tot 47% méér. "Dat kost de Belgische industrie jaarlijks honderden miljoenen euro méér dan hun concurrenten in het buitenland", claimt de lobbygroep, "en het weegt zwaar op onze competitiviteit."

De grootverbruikers tonen zich bovendien ongerust over de toekomst. Vooral de onzekerheid over de heropstart van de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2 weegt zwaar. Vorige week nog liet Electrabel weten dat de beslissing om al dan niet op te starten, er ten vroegste in de herfst van dit jaar komt (pc- en tabletgebruikers: zie leestip onderaan).

"De onzekere situatie heeft de laatste weken al geleid tot een gevoelige stijging van het verschil in marktprijs tussen België en onze buurlanden."

Als beide reactoren definitief offline gaan, kan de trend van de stijgende prijzen zich doorzetten, "en dat zal niet alleen de bevoorradingszekerheid ondermijnen, maar ook het investerings- en ontwikkelingsklimaat voor industriële activiteiten" claimt directeur Peter Claes.

Met andere woorden: bedrijven als Nyrstar, Solvay, Ineos of BASF zullen tweemaal nadenken voor ze nog investeren in hun Belgische productievestigingen, want enkele tientallen kilometers over de grens is produceren een pak goedkoper.

Febeliec pleit voor een harmonisering van de energieprijzen met onze buurlanden en de invoering van een 'Energienorm', waarin alle actoren - ook de overheden via de component 'belastingen en meerkosten' – in hun toekomstige regeerakkoorden hun verantwoordelijkheid opnemen om de prijzen op een aanvaardbaar niveau te brengen.

Daarnaast wil de federatie sterker inzetten op WKK's (WarmteKrachtKoppeling, cogeneratie) en het maximaliseren van de 'demand response'.


COMMENTAAR
De oprispingen van Febeliec lijken wel een doorslagje van de oproep die de lobbygroep al in maart van vorig jaar de wereld instuurde. Ook toen werd gesteld: 'Dure elektriciteitsprijs blokkeert (onze) investeringen'. Ook destijds werd gepleit voor een Energienorm en: "België blijkt vooral bijzonder slecht te scoren op het vlak van de belastingen en heffingen. Terwijl in de buurlanden deze meerkosten ingeperkt worden, gaan ze in ons land uit de bocht." Er is dus niet veel veranderd in een jaar… met uitzondering van een prijsvermindering van 38 miljoen euro die de Vlaamse regering aan de sector toekende. Maar dat effect is intussen volledig opgesoupeerd door prijsstijgingen.

ACHTERGROND
Enkele interessante weetjes: de elektriciteitsprijs is in Europa 20% duurder dan in China, 60% hoger dan in India en 200% duurder dan in de VS. De aardgasprijs is driemaal hoger dan in de VS.