China ontwikkelt superkrachtige turbinegedreven frackpompen

China heeft torenhoge ambities in schaliegas, maar «de slechte staat van de wegen in het binnenland en het kleine aantal boorputten belemmeren een grootschalige ontwikkeling».

Trefwoorden: #China, #Frackpompen, #Jereh, #schaliegas

Lees verder

maint_art

( Foto: Jereh )

ENGINEERINGNET - De door de staat gecontroleerde engineeringgroep Jereh heeft een oplossing: het bouwde een superkrachtige 'frack'-pomp. «China zal in 2014 acht keer méér schaliegas produceren dan in 2013».

Schaliegas mag in Europa dan een omstreden materie zijn, voor de Chinese staat komt het er vooral op aan de trein van de goedkope energie niet te missen. Dat blijkt althans uit een mededeling van Jereh, een door de staat gecontroleerde engineeringgigant die actief is de olie- en gassector.

Volgens de energiewerkrichtlijn die de National Energy Administration - zeg maar het energieagentschap van China - eind januari publiceerde, zal het land in 2014 acht keer méér schaliegas produceren dan in 2013 en zal ook de CBM-productiecapaciteit tot zes keer hoger liggen dan in 2013.

De Chinezen stellen alles in het werk om hun interne markt voor schaliegas te ontsluiten. «Maar de slechte staat van de wegen en het kleine aantal putten in China belemmeren grootschalige ontwikkeling op het gebied van schaliegas in China.» Ook op het vlak van engineeringapparatuur was het land tot nu voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse aanbieders.

Vandaar de opdracht aan het adres van de Jereh-ingenieurs: zorg ervoor dat zo snel mogelijk we over eigen (Chinees) engineeringmateriaal met een maximaal rendement beschikken om de velden te exploiteren. Of zoals de onderneming zich tot doel heeft gesteld: technologie voor «small well site, great frack job».

Dat leidde tot de ontwikkeling van een superkrachtige turbinepomp. De pomp heeft een maximumkrachtopbrengst die 4500 hhp kan bereiken, wat het wereldrecord van 3115 hhp breekt dat ook al door een pomp van Jereh werd bereikt in de lente van 2013. De nieuwe pomp is uitgerust met een turbinemotor van 5600 pk en een eigen plunjerpomp van 5000 pk.

De prestaties overtreffen naar verluidt die van hydraulische turbinefrackpompen die eerder op de markt waren met motoren van 3750 pk en plunjerpompen van 2250 pk. In vergelijking met een frackpomp van 2000 hhp, die normaal gesproken in China wordt gebruikt voor proefboringen naar olie en gas, biedt de pomp - nog steeds volgens Jereh - 'gigantische' voordelen waaronder een kleinere voetafdruk, lager gewicht, dubbele krachtopbrengst en 82% besparing op de brandstofkosten voor gas bij dezelfde werking (brandstofbesparingen berekend op basis van de marktprijs in China).

«De nieuwe turbinefrackpomp is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van de (Chinese, redactie) olieveldindustrie als de maanlanding van de Apollo was voor de mensheid», claimt Zhou Shouwei, president van de China Petroleum Petrochemical Equipment Industry Association in een mededeling.

«De beste apparatuur ter wereld voor energieontwikkeling is de droom van alle Chinese oliemensen. Ingenieurs voeren al jarenlang onderzoek uit naar krachtiger pompen, maar tot nu was er niet veel voortgang geboekt. Nu is China het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland, dat zelf de kennis in huis heeft om superkrachtige, turbinegedreven frackpompen te bouwen (en niet vergeten: te exporteren, redactie).»

Ook de Arabische wereld is overigens een versnelling hoger geschakeld om op zijn velden naar schaliegas (en -olie) te boren, maar hun ambities spitsten zich toe op de exploitatie, en niet zozeer op de ontwikkeling van de 'engineering equipment' die daarvoor nodig is.


door Bert Belmans, Engineeringnet