Uitbreiding Eindhovense cleanroom faciliteit

NanoLab@TU/e ontvangt 3,7 miljoen euro uit de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten voor de fabricage van nieuwe materialen, sensoren en devices met unieke nanostructuren.

Trefwoorden: #cleanroom, #investering, #NanoLabNL, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Deze investering maakt onderdeel uit van het NanoLabNL-programma Quantum Electrical Engineering (QuEEN), dat in totaal 17 miljoen euro toegekend heeft gekregen.

NanoLab@TU/e is de cleanroom faciliteit van de Technische Universiteit Eindhoven, en maakt onderdeel uit van NanoLabNL, fabricagecentrum voor onderzoek en innovatie in nanotechnologie, met locaties in Twente, Delft, Groningen en Eindhoven.

Het is een unieke faciliteit, met hoogwaardige infrastructuur, gericht op universiteiten, jonge bedrijven, researchinstituten en gevestigde industrieën. Binnen NanoLabNL is er, naast quantum electrical engineering, expertise en apparatuur beschikbaar op gebieden zoals bionanotechnologie, nanomedicine, microfluidica, fotonica en nano-elektronica.

NanoLabNL zet in het investeringsprogramma QuEEn specifiek in op het focusgebied quantum electrical engineering. Er wordt gewerkt aan het ontdekken van nieuwe materialen en materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen.

Met innovatieve fabricagetechnieken maakt NanoLabNL complexe sensoren en -detectoren, die minieme krachten kunnen meten dankzij een ongekende gevoeligheid. Nanoscale devices, geproduceerd in de cleanrooms van NanoLabNL, zijn van belang voor bijvoorbeeld het onderzoek naar het creëren van een quantumcomputer, voor ontwikkeling van piëzo-materialen voor de inktjet-industrie en voor kleinschalige productie van diagnostische devices voor de medische sector.

De deuren van NanoLabNL staan niet alleen open voor wetenschappelijk onderzoek. Ook bedrijven zijn welkom. Zo reikte NanoLabNL in 2013 vouchers uit aan 28 industriële partijen, bijvoorbeeld startende en jonge bedrijven die bezig zijn een bedrijf te bouwen rond onderzoeksresultaten

Ook in 2014 reikt NanoLabNL wederom 10 vouchers uit. Geïnteresseerde bedrijven kunnen voor 1 oktober een voucher aanvragen (zie link onderaan).

Voor de Eindhovense cleanroom betekent deze toekenning een uitbreiding en verbetering van de mogelijkheden op nanoschaal materialen en structuren te maken.

Met het toegekende bedrag worden onder andere nieuwe machines gekocht om materialen atoomlaag voor atoomlaag te kunnen laten aangroeien, specialistische microscopen om die lagen te kunnen bestuderen, en nieuwe lithografiemogelijkheden om nanopatronen te kunnen maken in deze materialen.


(bron: TU/e)