Chemische industrie vermindert uitstoot mono-stikstofoxiden met 25%

essencia, de federatie van de chemische industrie kondigt aan dat haar leden de uitstoot van NOx met 25% hebben doen dalen. Ze doen het bijna 25% beter dan Vlaanderen had gevraagd.

Trefwoorden: #NOX vlaanderen, #regelgeving NOX, #zure regen vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Mono-stikstofoxiden (NOx) komen vrij bij verbrandingsprocessen en veroorzaken zure regen.

essencia (de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences) had in 2008 een Milieubeleidsovereenkomst (MBO) afgesloten met de Vlaamse overheid met een algemeen plafond voor de uitstoot van NOX voor de sector en specifieke doelstellingen voor de betrokken bedrijven.

De MBO werd afgesloten voor de periode 2009-2013. De overheid verbond er zich toe om tijdens de MBO geen strengere regels voor NOX op te leggen dan Europa voorschrijft.

Alle 50 betrokken bedrijven die destijds hun handtekening onder de MBO hebben gezet hebben woord gehouden. De chemische industrie vertegenwoordigt nu amper 3% van de totale NOX-uitstoot in België.

essenscia kondigt met trots aan dat haar leden hun uitstoot van NOX hebben teruggedrongen en het bijna 25% beter doen dan het vooropgestelde plafond in de overeenkomst.

“Dankzij grote milieu-investeringen zijn de bedrijven uit de chemische sector erin geslaagd om de uitstoot van NOX aanzienlijk te verminderen. De sector doet het bijna een kwart beter dan het opgelegde plafond voor 2013 en draagt daarmee in belangrijke mate bij tot het behalen van de Europese doelstellingen van de NEC-richtlijn”, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu.

Momenteel wordt de NEC-richtlijn, een Europees regelgevend initiatief dat emissieplafonds oplegt aan haar lidstaten voor een aantal luchtverontreinigende stoffen, herzien met het oog op nieuwe doelstellingen met als horizon 2025-2030.