Buurtbatterij voor opslag duurzame energie

Netbeheerder Enexis bouwde in Etten Leur de Smart Storage: een buurtbatterij voor lokaal opgewekte zonne-energie om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen.

Trefwoorden: #buurtbatterij, #Enexis, #Etten Leur, #Smart Storage, #TNO, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Enexis )

ENGINEERINGNET.NL - De Smart Storage is een experiment om de kosten en baten van een opslagsysteem op wijkniveau te onderzoeken.

De voorloper van dit project bestond uit vier zeecontainers met loodaccu’s, maar dat is te groot om midden in een woonwijk te plaatsen. Enexis heeft daarom de veel kleinere Smart Storage ontwikkeld in samenwerking met TNO en Alliander, met behulp van subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Opwekking van duurzame energie gaat met pieken en dalen gepaard, dus is opslag van groot belang. Nu zijn de schommelingen in het elektriciteitsnet nog op te vangen, maar bij grotere hoeveelheden duurzame energie is vraagsturing en opslag noodzakelijk.

De betonnen testopslag telt vier strengen lithium-ion-batterijen ter waarde van 300.000 euro, om zoveel mogelijk vermogen op een zo klein mogelijk oppervlak te realiseren. Als een streng uitvalt, vangt de rest de opslagfunctie op. Elke streng heeft een eigen omvormer en een interne computer regelt met een door Technolution ontwikkeld algoritme de opslag en levering van energie.

De helft van de opslag zit onder de grond om het geheel zo min mogelijk op te laten vallen. Er mag geen grondwater of vocht bij de installatie komen vandaar dat er een speciale betonnen constructie is ontworpen, waarbij de invoeding van de kabels vergelijkbaar is met een zwanenhals. Een sensor waarschuwt als er toch water in het station komt.

Zonder subsidie is het project nu nog niet rendabel. Enexis onderzoekt nu hoe dit wel kan worden gerealiseerd. In de tussentijd blijft het proefproject draaien, om te kijken wat de levensduur is en hoeveel onderhoud er nodig is.