Provincie Antwerpen: ”Geen schaliegaswinning aan Nederlandse grens”

Provincie Antwerpen geeft negatief advies over mogelijke Nederlandse schaliegaswinning aan de Belgische grens. "Risico's voor mens, milieu en Antwerpse haven zijn te weinig gekend"

Trefwoorden: #energie, #milieu, #planmer, #schalie, #schaliegas, #seveso, #vito

Lees verder

research

( Foto: Provincie Antwerpen, Rik Röttger )

ENGINEERINGNET – Zoals bekend is Nederland volop bezig met een strategisch onderzoek naar de mogelijkheden om op zijn grondgebied schaliegas te winnen. Omdat bepaalde potentiële winningsgebieden grenzen aan België, is aan de provincie Antwerpen gevraagd advies te geven over de mogelijke milieu-impact op zijn grondgebied (planMER).

"Wij stellen de winning van schaliegas aan de Belgische grens ernstig in vraag en geven een negatief advies", meldt de provincie.

Gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Luk Lemmens: "De Antwerpse haven heeft een concentratie van Seveso-bedrijven, bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren. De stabiliteit van de ondergrond dient daarom ten alle tijden gewaarborgd te zijn."

"Bovendien is er in de grensstreek ondergrondse opslag van aardgas, er is heel wat natuur en er zijn clusters van ondergrondse leidingen. Daarnaast bevinden zich in het grensgebied grondwaterwinningen en is er een grote concentratie aan veehouderijen die gebruik maken van grondwater als drinkwater voor het vee."

"Vermijden van chemische bevuiling van deze grondwaterlagen moet absoluut gegarandeerd zijn, ook op lange termijn."

De provincie vraagt aan de Nederlandse overheid om een 'onderzoek naar alternatieven' op te starten, waarbij de winning van energie via hernieuwbare energiebronnen wordt onderzocht.

"Want de Nederlandse keuze kan een effect hebben op de zoektocht naar duurzame energiebronnen in onze provincie", stelt gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor Leefmilieu.

Als voorbeeld haalt hij het onderzoek naar de perspectieven van geothermie op grote diepte in de Antwerpse Kempen aan (project van VITO): "Dit project is volop in uitvoering en schaliegaswinning kan dit duurzame energiewinningsproject in gevaar brengen."