VITO blaast koeltoren van voormalige Electrabel-site in Mol op (+video)

Oude vervuilende steenkoolcentrale moet plaats ruimen voor nieuwe technologiecampus met onder meer geothermie-onderzoek. "Een prachtig symbool", aldus Paul Rotthier, burgemeester van Mol.

Trefwoorden: #balmatt, #cleantech, #duurzame chemie, #electrabel, #mol, #vito

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE – Met zijn koeltoren en hoge schouwen vormde de vroegere steenkoolcentrale van Electrabel in Mol-Donk ruim 50 jaar een ‘landmark’ in de omgeving. De activiteiten zijn 4 jaar geleden stopgezet en sindsdien ligt het terrein er verlaten bij.

Het onderzoekscentrum VITO wil het terrein – de sites van Electrabel en de vroegere cementfabriek Balmatt – na de sanering nu een nieuwe, duurzame bestemming geven, met nieuwe gebouwen en laboratoria die passen in zijn groeitraject .

Daarom heeft het samen met de Vlaamse bouwmeester een strategische visie op en architecturale invulling van de site uitgewerkt. Bijvoorbeeld een onderzoeksproject over diepe geothermie maakt daar deel van uit (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan).

Het voorbije anderhalf jaar gingen er al een aantal gebouwen voor de bijl. Vorige week was het de beurt aan de 120 m hoge schouwen en de koeltoren. De toren was 75 m hoog met een diameter van 70 m aan de basis en 44 m aan de top.

Het was Paul Rotthier, burgemeester van Mol die met een druk-op-de-knop de schouwen en de koeltoren onderuit haalde. Zo’n 4.000 toeschouwers volgden de ontploffing op veilige afstand.

De betrokken firma, Asset Recovery, had overigens reeds ervaring met het slopen van een vergelijkbare koeltoren in 2011 bij DSM Agro in IJmuiden (zie video).


ACHTERGROND
VITO koos destijds voor 5 thema’s: duurzame chemie, energie, gezondheid, materialen- en landgebruik. Het is sinds zijn eerste werkingsjaar in 1992, met een budget van 26 miljoen euro en 330 medewerkers, gegroeid naar 135 miljoen euro en meer dan 750 medewerkers, waaronder ruim 70 doctoraatsstudenten en een aantal post-docs. Het verwacht naar eigen zeggen een verdere groei met in 2018 een budget van 200 miljoen euro en ruim 800 medewerkers, waaronder ook een stijgend aantal buitenlandse gastonderzoekers.