ABB en Volvo partneren voor snelladen van elektrische en hybride autobussen

Volvo bekent kleur: het kiest voor ABB als partner waarmee het de snellaadtechnologie voor zijn hybride en elektrische autobussen en coaches gaat ontwikkelen.

Trefwoorden: #abb, #busbouwer, #economie, #hybride, #opladen, #snellaar, #volvo

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB/Volvo )

ENGINEERINGNET - ABB en Volvo hebben een partnerakkoord gesloten om samen DC- snellaadsystemen te gaan ontwikkelen voor elektrische en hybride autobussen.

Dat betekent dat Volvo er voor kiest om de technologie van ABB te gebruiken voor zijn nieuwe hybride bus. Die is al langer aangekondigd, maar wordt eerst in september aanstaande in première op een Duitse vakbeurs aan het publiek getoond.

Maar het gaat om méér dan gewoon een commercieel verkoopscontract. ABB heeft een goede reputatie verworven als bouwer van DC-laadsystemen voor personenauto's - waarvan het er sinds 2010 al 1.500 uitleverde – maar zet nu ook in op een ander marktsegment: dat van de autobussen en coaches.

Met Volvo als referentie en gegarandeerde afnemer van zijn automatisch snellaadtechnologie, heeft ABB in dat marktsegment alvast een solide basis. Waarbij het bovendien zal kunnen uitpakken met het feit dat het om een samen met Volvo ontwikkelde technologie gaat. Dat gaat zowel de verkoop van Volvo aan zijn klanten – vaak openbare instanties – als van ABB aan zijn afnemers, de busbouwers, ten goede komen.

Bovendien speelt standaardisatie een grote rol in het partnerschap, stellen beide bedrijven: "De laadsystemen voor autobussen zullen zoveel mogelijk overeenkomen met de algemeen aanvaarde standaard voor elektrische snelladers ten behoeve van personenauto’s". Met dat verschil dat de nieuwe systemen geschikt moeten zijn voor grotere vermogens en dat het opladen gebeurt via automatisch gestuurde trolleystangen op het dak van de bus.

Het is de bedoeling in de loop van 2015 de eerste bussen met een snellaad-trolley op de weg te hebben, meer bepaald in de stad Luxemburg. Daar zullen vanaf 2015 twaalf elektrische Volvo-bussen ingezet worden op bestaande lijnen.

Volvo maakt zich sterk dat zijn nieuwe bus 75% minder brandstof verbruikt dan conventionele modellen.