ESA lanceert cargosonde met Belgische naam naar ISS

ESA lanceerde deze week de laatste ATV, Georges Lemaître (genoemd naar de Belgische wetenschapper die de big bang theorie ontwikkelde), die zal instaan voor de bevoorrading van het ISS.

Trefwoorden: #ATV, #cargo, #ESA, #Georges Lemaître, #ISS, #lancering, #raket

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET – De vijfde en laatste ATV (Automated transfer vehicle) vlucht werd deze week door ESA gelanceerd van op de lanceerbasis Kourou in Nieuw Guinea met een Ariane raket.

De Georges Lemaître ATV opende, na op 260 km hoogte in een baan om de aarde te zijn gekomen, zijn zonnevleugels en antenne. Gedurende 2 weken worden er experimenten en tests uitgevoerd, waaronder infrarood beeldvorming. Infrarood beeldvorming zou de basis kunnen vormen van toekomstige navigatie- en besturingssystemen.

ATV Georges Lemaître zal op 12 augustus aan het internationaal ruimtestation worden gekoppeld en daar 6 maanden blijven. Daarna zal het terugkeren met afval dat vernietigd zal worden samen met de ruimtesonde bij het binnenkomen van de atmosfeer.

De Georges Lemaître heeft 6602 kg vracht aan boord waaronder 2681 kg droge cargo en 3921 kg water.

“Het ATV programma is één van de meest bijzondere ruimte- en industriële projecten ooit ontwikkeld in Europa.” aldus Jean-Jacques Dordain, de Directeur Generaal van ESA.

“De ATV’s werden ongeveer eens per jaar gelanceerd gedurende de laatste 6 jaar. Ze zijn unieke ruimtetuigen die aantonen tot wat ESA en de Europese industrie in staat zijn op vlak van coöperatie en innovatie. Dit project heeft ook NASA overtuigd om van het ATV concept gebruik te maken om in de toekomst crew te transporteren.”

Reeds in 2017 zal ATV kennis en technologie opnieuw worden ingezet aan boord van het NASA Orion ruimtetuig.