Recyclage van plastiek kan productiekost drukken

Onderzoek van de UGent wees uit dat recyclage van kunststoffen niet enkel goed is voor het milieu maar ook de productiekost kan drukken.

Trefwoorden: #kunststaf afval, #kunststof recyclage, #plastiek afval, #plastiek recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het grote voordeel van plastiek is meteen ook het grootste nadeel: het gaat lang mee.

Recyclage pakt niet alleen het het afvalprobleem aan, maar verkleint ook het groeiende tekort aan grondstoffen. Een doorgedreven recyclage kan de Belgische import van grondstoffen met maar liefst 80% verminderen, zo wijst UGent-onderzoek uit. Daardoor wordt de productie vaak goedkoper.

De onderzoeksgroep Duurzame Organische Chemie en Technologie (Universiteit Gent) nam de volledige milieu-impact van producten en hun materiaalcyclus onder de loep: van de ontginning van ruwe grondstoffen tot en met de afvalverwerking van het voorwerp. Zo berekenden ze het voordeel van een efficiënte opwaardering van kunststofafval.

Daarvoor analyseerden de onderzoekers verschillende scenario’s in de diverse Vlaamse regio’s. In Limburg wordt huishoudelijk kunststofafval dat niet in de PMD-zak hoort (verpakkingsfolies, harde kunststoffen, etc.) bijvoorbeeld omgezet tot nieuwe producten zoals plantenbakken, tuinmeubelen of paletten.

In West-Vlaanderen worden dan weer kunststoffen uit elektronica gerecycleerd om ze terug te gebruiken in nieuw geproduceerde elektronica zoals stofzuigers.

Uit de resultaten blijkt dat het recycleren van materialen - en dus ook het sluiten van kringlopen - een efficiënte manier is om grondstoffen te besparen. Een gerecycleerde plantenbak heeft bijvoorbeeld meer dan de helft minder nieuwe grondstoffen nodig dan de traditionele plantenbakken uit nieuw polyester of uit polymeerbeton. 2 plantenbakken voor de prijs van 1, als het ware.

Bovendien worden nieuwe plantenbakken vooral uit fossiele brandstoffen gemaakt, terwijl gerecycleerde plantenbakken met hernieuwbare elektriciteit geproduceerd kunnen worden.

In Europa werd in 2011 maar liefst 25 miljoen ton plastic afval geproduceerd, waarvan er ongeveer 15 miljoen ton werd herbruikt (±40% gerecycleerd en 60% voor energierecuperatie). De overige 10 miljoen ton belandde op het stort of in het milieu.

Voor Europese landen zoals België, die zelf over weinig grondstoffenreserves beschikken en afhankelijk zijn van import, biedt duurzame afvalbehandeling met sluiting van materialenkringlopen enorme ecologische en economische kansen. Zo zou nog slechts 20% van de huidige grondstofimport nodig zijn.

Wanneer we bijvoorbeeld naar recyclage van een stofzuiger kijken, blijkt dat het gebruiken van gerecycleerde kunststof de grondstofvoetafdruk van een stofzuiger met 66% doet dalen.