Mobiele containerkraan die zichzelf ’on the fly’ op energienet aansluit

Geen wereldschokkend nieuws, wel een mooi voorbeeld van efficiëntieverhoging door logistieke engineering: een elektrische containerkraan die zich automatisch aan de energietoevoer koppelt.

Trefwoorden: #container, #energie, #gantry, #glasvezel, #haven, #igus, #lager, #techniek

Lees verder

research

( Foto: igus )

ENGINEERINGNET - Portaalkranen op rubberbanden, zogenaamde RTG's (Rubber Tyred Gantry) zijn mobiele containerkranen. Deze kranen kunnen tussen de verschillende containergangen wisselen.

In de regel rijden deze RTG's op diesel. Om de energiekosten te verlagen en het milieu te beschermen ging de ontwikkeling in de laatste jaren steeds meer in de richting van elektrische en hybride portaalkranen die aan een energietoevoer worden gekoppeld zodra ze zich in een rijspoor bevinden.

Het Duitse igus ontwikkelde er een speciaal automatisch koppelingssysteem voor, dat bovendien kan gebruik worden voor kranen op rubberbanden.

Dat werkt via een telescooparm op de RTG, die kan worden in- en uitgestuurd en de verbinding maakt zonder dat de kraan hoeft stil te staan. Via de arm worden horizontale en verticale oneffenheden en offsets in de verplaatsingsweg gecompenseerd.

Het aankoppelen duurt naar verluidt maar een minuutje, waarbij geen beperkingen voor de rijsnelheid van de kranen gelden. Zodra de kraan is aangesloten, wordt de energievoorziening via de dieselaandrijving gestopt.

Momenteel kunnen kabels met een diameter van 180 mm² per fase worden gerealiseerd, en kan ook een dataverbinding worden gelegd, zelfs via glasvezelkabels met gigabitsnelheid als het moet.

Het systeem is geschikt voor lange verplaatsingswegen – al naargelang de klantenvereisten in de containerhaven zijn 800 meter en meer denkbaar, stelt igus.


ACHTERGROND
igus GmbH is een fabrikant op het gebied van kabelrupssystemen en polymeerglijlagers. Het familiebedrijf met hoofdkantoor in Keulen is vertegenwoordigd in 35 landen en heeft wereldwijd 2.400 medewerkers in dienst.