Telenet investeert 500 miljoen euro in uitbouw van Giga-netwerk

Telenet gaat de komende vijf jaar in totaal 500 miljoen euro investeren om het kabelnetwerk in Vlaanderen uit te breiden naar een Giga-netwerk voor iedereen.

Trefwoorden: #Gigabit internet, #internet, #investering, #telenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Telenet, John Porter )

ENGINEERINGNET.BE - Dit Giga-netwerk biedt enorme mogelijkheden voor toename van data op het internet en kan op termijn breedbandsnelheden aan van minstens 1 gigabit per seconde.

Op die manier moet Vlaanderen resoluut bovenaan de lijst van regio's met de beste digitale infrastructuur van Europa komen. Met deze grootschalige netwerkinvestering wil Telenet zich voorbereiden op het almaar toenemende dataverkeer.

Het bedrijf speelt hiermee in op de toekomstige digitale behoeften van particuliere gebruikers, het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs, de zorg- en veiligheidssector en van andere maatschappelijke sectoren.

Dit project leidt dan ook tot de creatie van 250 nieuwe jobs in Vlaanderen gedurende de looptijd van het project.

In een periode van 5 jaar, tussen 2014 en 2019, zal fors geïnvesteerd worden in de uitbreiding van het netwerk. Concreet zal Telenet de internetsnelweg verbreden van 600 MegaHertz (MHz) naar 1 GigaHertz (GHz).

De internetklanten van het bedrijf surfen momenteel al aan concurrentiële snelheden van 160 Mbps. Door het investeringsproject kan het netwerk op termijn internetsnelheden van minstens 1 gigabit per seconde aan.

John Porter, CEO Telenet: "Telenet is altijd al een pionier geweest. Ook nu weer willen we onze bijdrage leveren aan de digitale toekomst van Vlaanderen. We zijn dan ook trots dat we met deze investering ervoor zorgen dat Vlaanderen koploper is in Europa is om een 1GHz netwerk van deze schaal aan te kondigen."

"De uitbreiding van het netwerk creëert enorme mogelijkheden met betrekking tot video over internet, machine-to-machine communicatie, e-health, monitoren van veiligheid, cloud computing en andere toekomstige innovaties. Het kan een gigantische stimulans zijn voor de digitale economie in Vlaanderen."

Om het netwerk uit te breiden worden overal in Vlaanderen alle 150.000 versterkers in het vaste netwerk en 1.8 miljoen andere componenten zoals splitters en taps vervangen of aangepast.

De werken vinden over de komende 5 jaar plaats van maandag tot vrijdag, tussen half acht 's morgens en vijf uur in de namiddag, op verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen.

Telenet maakt de belofte dat het al zijn residentiële en zakelijke klanten uitvoerig zal informeren over de geplande werken.