Electrabels biomassacentrale ‘Max Green’ terug opgestart

Electrabel heeft zijn biomassacentrale in de Gentse haven opnieuw online gebracht. Met de autoriteiten en de papier- en houtfederaties werd een akkoord bereikt.

Trefwoorden: #biomassa, #blackout, #electrabel, #elia, #max green, #nucleair, #rodenhuize

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE – De Max Green centrale heeft al een hobbelig parcours achter de rug. Oorspronkelijk opgehemeld als het ‘groene’ neusje van de zalm, kreeg ze al snel tegenkanting uit milieuhoek die zich vragen stelde en nog steeds stelt bij de herkomst van de houtpellets uit Noord-Amerika die Electrabel als brandstof gebruikt.

Maar ook de hout- en papiersector bleek er niet gelukkig: de leden van de houtfederatie Fedustria en de papierfederatie Cobelpa vreesden voor een opwaartse prijsspiraal van hun basisgrondstof hout. Ze oefenden daarom begin 2014 hun vetorecht uit tegen afvalhout als gesubsidieerde brandstof, waardoor de centrale geen groene stroomcertificaten kon ontvangen en onrendabel was voor zijn uitbater.

Intussen is de lucht opgeklaard, meldt Electrabel: ‘De toekenning van groencertificaten was afhankelijk van een voorafgaande verklaring van de Belgische hout- en papierfederaties. Omdat deze noodzakelijk verklaring voor de periode 2014-2016 niet was ondertekend, werd de centrale eerder stilgelegd’.

‘Na constructief overleg met alle betrokken partijen en de Vlaamse overheid werd nu een oplossing bereikt, wat de herstart van Max Green (op 28 augustus 2014, redactie) mogelijk maakte’.

Deze 'oplossing' heeft in de allereerste plaats te maken met de door de wetgever gewijzigde rol van de twee federaties, die voortaan enkel adviezen kunnen verlenen en niet langer over een vetorecht beschikken. Ook de overheid blijkt nu over de brug te komen met de nodige groencertificaten. Electrabel van zijn kant zou niets gewijzigd hebben aan de gebruikte pellets.

Doordat Rodenhuize ‘Max Green’, de grootste biomassacentrale van België, opnieuw online is wordt de bevoorradingsonzekerheid deze winter alvast een stukje kleiner: de plant is goed voor een vermogen van 215MW, het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 320.000 gezinnen of ongeveer één vijfde van wat een nucleaire centrale aflevert.