VITO en de Thomas More hogeschool bouwen fotobioreactor

Microalgen zouden wel eens de grondstof van de toekomst kunnen zijn. Daarom bouwen VITO en de Thomas More hogeschool een gesloten, continue fotobioreactor voor de productie van microalgen.

Trefwoorden: #fotobioreactor, #microalgen fotobioreactor, #microalgen kweek, #sunbuilt

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Door de groeiende wereldbevolking en de schaarste van grondstoffen staan we de komende decennia voor grote uitdagingen om nieuwe grondstoffen te voorzien.

Voedsel moet ongetwijfeld op andere manieren geproduceerd worden en er moeten nieuwe bronnen van biomassa aangesproken worden.

Microalgen (microscopisch kleine algen) zijn een veelbelovend alternatief voor de productie van biomassa, ze hebben een hoge voedingswaarde en voor de teelt is geen vruchtbare landbouwgrond of zoetwater vereist.

Algen kweken in grote hoeveelheden is echter een hele uitdaging. Ze hebben zeer specifieke groeiomstandigheden nodig, die gecreëerd worden in een fotobioreactor.

Met SUNBUILT, een EFRO-investeringsproject bouwen VITO en de Thomas More hogeschool een gesloten, continue fotobioreactor voor de kweek van algen. Deze productie-eenheid is gekoppeld aan een oogst- en verwerkingseenheid waar men componenten met een hoge toegevoegde waarde uit de biomassa haalt.

De geproduceerde biomassa is de grondstof voor hoogwaardige producten die hun afzet vinden in de voeding, veevoeding en chemische sector.

Concreet omvat het project 3 doelstellingen:

  • innovatieve activiteit ontwikkelen voor de glastuinbouwsector;
  • alternatieve duurzame koolstofbron ontwikkelen voor de chemische sector;
  • extractie van nutraceuticals voor de voedingssector.

Op 25 september wordt de serre met de fotobioreactoren, de oogst- en verwerkingseenheid officieel geopend tijdens een studiedag waarop alle geïnteresseerden welkom zijn (link onderaan).

Het investeringsproject Sunbuilt werd gerealiseerd door de steun van de volgende partners: EFRO (480000 €), het Hermesfonds, de provincie Antwerpen, NV Tormans, Thomas More Kempen en VITO. Samen investeren zij 1.200.000 €.