Brussels Academy of China and European Studies gelanceerd in Beijing

De Vrije Universiteit Brussel heeft in Beijing de 'Brussels Academy of China and European Studies', een nieuw academisch platform, gelanceerd.

Trefwoorden: #BACES, #Beijing, #Brussels Academy of China and European Studies, #China, #Fudan University, #Peking, #Renmin University of China, #Sichuan University, #universiteit, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De 'Brussels Academy of China and European Studies' (BACES) is een samenwerking tussen Renmin University of China, Sichuan University, Fudan University en Vrije Universiteit Brussel.

De oprichtingsovereenkomst werd in maart reeds ondertekend in Brussel naar aanleiding van het officieel bezoek van President Xi Jinping aan Brussel.

De tweede Vice-Premier van China (sinds 2013), LIU Yandong (verantwoordelijk voor onderwijs, sport en cultuur) en EU Commissioner Androulla VASSILIOU (verantwoordelijk voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugd), hebben BACES officieel ingehuldigd.

Er wordt een waaier aan gemeenschappelijke activiteiten gepland, zoals: gezamenlijke master en PhD-programma’s, seminaries en cursussen. Onderzoek over het hedendaagse China en de China-EU relaties staan centraal.

Hiermee bouwt VUB onder andere verder op de resultaten van de onderzoeksgroep BICCS (Brussels Institute for Contemporary China Studies) en het IUTT project dat handelt over kennistransfer in de context van internationale universitaire samenwerking met China.

Rector Paul De Knop: ‘De samenwerking met deze Chinese topinstituten is een belangrijke stap in de kennisuitwisseling met China en bevestigt voor ons de potentie van dit grote en machtige land voor België.”

Het nieuwe platform past volledig in het initiatief, dat door Liu en Vassiliou werd genomen om de “High Level People to People Dialogue (HPPD)” tussen China en de EU op te starten en uit te bouwen. HPPD werd trouwens verlengd voor een periode van twee jaar in een communiqué.

BACES is een belangrijke stap ter ondersteuning van de HPPD in het uitbouwen van een duurzame relatie tussen de EU en China en wordt momenteel ondersteund door een Leerstoel gesponsord door de Chinese multinational Huawei Technologies.


Op de foto:
Receptie op de ambassade, links Vicerector internationaal beleid VUB Jan Cornelis en rechts delegatieleider Rector VUB Paul De Knop.