Amerikanen leggen hand op Gents chemiebedrijf Taminco

Het chemiebedrijf Taminco is voor 2,8 miljard dollar overgenomen door Eastman Chemical Company. Taminco produceert amines en derivaten en heeft zijn hoofdzetel in Gent.

Trefwoorden: #amine, #chemicals, #eastman, #eastman chemical, #economie, #mierenzuur, #overname, #specialty, #Taminco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Taminco, Laurent Lenoir )

ENGINEERINGNET.BE – Na het 3D-printbedrijf Layerwise en de specialist in betalingssoftware Clear2Pay vorige week, zijn het weerom Amerikanen die de hand leggen op een (van oorsprong) Belgisch bedrijf: de specialty chemicals onderneming Taminco.

Taminco, The Amine Company, ontstond in 2003 als afsplitsing van UCB. Sindsdien groeide het uit tot wereldwijd één van de grootste producenten van amines en deed het zelf meerdere acquisities, waarvan die van Air Products ongetwijfeld de meest markante is. Eind vorig jaar nam het nog het Finse Kemira over.

Zelf wisselde het aandeelhouderschap van Taminco meerdere malen. Op datum van de aangekondigde overname was het in bezit van een private equityspeler, Apollo Global Management. Maar tot nu was het beslissingscentrum steeds in handen gebleven van de Gentse vestiging.

Daar kan verandering in komen. Nu voor de eerste maal een industrieel concern de lakens gaat uitdelen, kan het belang van het Gentse hoofdkantoor binnen een groot conglomeraat als Eastman Chemical onder druk komen te staan. Dat doet alvast vragen rijzen over de toekomstige verankering in België.

Taminco heeft wereldwijd intussen 8 productieplants, kantoren in 23 landen, een 1.000-tal personeelsleden en een omzet van 1,2 miljard dollar. Eastman Kodak van zijn kant is goed voor een zakencijfer van 9,4 miljard dollar en 14.000 medewerkers.

Uit de mond van CEO Laurent Lenoir klinkt het zo: "De mogelijkheid om te worden overgenomen door Eastman zou ons meer middelen geven om onze strategie van expansie verder te zetten en onze kennis in te schakelen om nieuwe productlijnen te ontwikkelen."

Helemaal zeker is de overname nog niet: er is een 30-daagse 'go-shop'-periode, waarin Taminco (met de hulp van Morgan Stanley) voorstellen van andere partijen mag bestuderen vooraleer definitief te beslissen.

Als alles goed gaat, zal de transactie naar verwachting afgerond worden in het vierde kwartaal van 2014.