Voor beste gezondheidszorg is beste netwerk nodig

Johan Ragmo van Alcatel-Lucent Enterprise legt uit hoe naar zijn mening Unified Access ondersteuning kan bieden voor mobiliteit en connectiviteit in de moderne gezondheidszorg.

Trefwoorden: #gezondheid, #gezondheidszorg, #health, #ict, #netwerk, #skype, #Unified Access

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET - De invloed van moderne mobiele apparaten op de efficiëntie en het serviceniveau van de gezondheidszorg is goed te begrijpen, maar netwerken moeten worden aangepast om alle voordelen zichtbaar te maken en deze apparaten onder het beheer van de IT-afdeling te brengen.

Netwerken voor de gezondheidszorg hebben te kampen met een zeer hoge mate van on-site en off-site mobiliteit van werknemers, een hoge mate van samenwerking tussen werknemers en een groot aantal medewerkers – artsen, verpleegkundigen en specialisten – die allemaal andere eisen hebben.

Patiënten en bezoekers komen en gaan, grote hoeveelheden gegevens moeten beschikbaar zijn voor grote aantallen gebruikers, terwijl strikte regelgeving en compliancevereisten in het kader van werkwijze en privacy dienen te worden nageleefd.

Deze unieke eisen betekenen een enorme belasting voor de IT-afdelingen die de netwerken voor de gezondheidszorg beheren en die ervoor moeten zorgen dat verschillende gebruikers op verschillende tijdstippen en in echte noodgevallen de juiste prioriteit – en toegang – krijgen, zodat aan deze eisen kan worden voldaan.

De gezondheidszorg is een perfect voorbeeld van de manier waarop nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Unified Access niet slechts in enkele, maar in alle communicatiebehoeften van gebruikers voorzien. Tevens geven deze ontwikkelingen de IT-afdeling opnieuw de controle over het eigen netwerk.

Het heeft allemaal te maken met profielen die in het UA-systeem zijn opgeslagen, wat betekent dat iedereen die zich registreert – artsen, specialisten, verpleegkundigen, patiënten of bezoekers – een toegangscode ontvangt. De onderliggende Unified Access-oplossing bepaalt ondertussen de parameters voor elke gebruiker. Laten we eens kijken hoe dit werkt binnen een zorginstelling.

Uiterst mobiele medewerkers
Veel moderne zorginstellingen zijn georganiseerd in lokale of regionale groepen en trusts, en binnen deze groepen bevindt zich een hoge mate van mobiliteit doordat artsen, specialisten, therapeuten of verloskundigen zich tussen locaties en medische instellingen bewegen.

Een typisch probleem waar professionals in de gezondheidszorg mee worden geconfronteerd, is dat ze in elk ziekenhuis te maken krijgen met een andere IT-afdeling die over andere, omslachtige processen beschikt om de juiste netwerktoegang te verkrijgen op een nieuw apparaat.

Wanneer een Unified Access-netwerk eenmaal is geconfigureerd, kunnen werknemers op basis van één gebruikersprofiel op de gewenste locaties toegang krijgen tot netwerken via bedrade en draadloze apparaten, zodat ze niet langer contact hoeven te hebben met elke IT-afdeling.

Vanwege de aard van hun werkzaamheden zijn met name artsen niet veel in de buurt van een bureau of desktopcomputer te vinden, maar bij patiënten of collega's op verschillende verpleegafdelingen. De noodzaak om terug te keren naar een vast apparaat om e-mails of berichten te controleren, voicemails te beluisteren of netwerkgegevens te raadplegen is een zeer tijdrovend en inefficiënt proces. Maar het bieden van toegang tot het netwerk of waardevolle patiëntgegevens op onbeveiligde mobiele apparaten kan een potentieel veiligheidsrisico vormen.

Unified Access biedt de oplossing door direct toegang tot netwerken en gegevens te autoriseren op basis van gebruikersprofielen en vooraf gedefinieerde beleidsregels. Op deze manier kunnen de juiste personen – en uitsluitend de juiste personen – op een veilige manier informatie openen en vastleggen of toepassingen en hulpmiddelen gebruiken die ze nodig hebben op hun mobiele of vaste apparaten.

Zorgaanbieders kunnen op een veilige manier testuitslagen van patiënten inzien, patiëntgegevens controleren en informatie delen naar behoefte, onderweg en op het juiste moment.

Niet alleen besparen zorgaanbieders hierdoor waardevolle tijd, maar de patiënt ontvangt zo ook betere zorg doordat cruciale klinische informatie altijd en overal naar teamleden kan worden gecommuniceerd.

Het juiste hulpmiddel
Sommige artsen vragen een iPad vanwege de weergavekwaliteit, sommige waarnemend artsen hebben alleen een smartphone nodig. Met zoveel specialismen in de gezondheidszorg spelen communicatie en samenwerking een essentiële rol.Een netwerk dient te zijn ontworpen om dit proces te ondersteunen, en niet te hinderen.

Functionaliteiten zoals audio, één-op-één videogesprekken, groepsvideogesprekken, chatberichten en het delen van documenten en gegevens dienen allemaal op elk gewenst moment en op alle apparaten beschikbaar te zijn.

Het gaat niet alleen om smartphones en iPads die zorgen voor een grote belasting van het netwerk: nieuwe bedrade en draadloze medische apparatuur vormt een steeds groter onderdeel van de moderne klinische zorg.

Door medische apparaten via het netwerk met elkaar te verbinden wordt de afhankelijkheid van handmatige gegevensinvoer verminderd en de workflow verbeterd, terwijl tegelijkertijd de kans op menselijke fouten wordt beperkt. In een klinische zorgomgeving is het van essentieel belang dat realtime communicatie tussen medische apparaten zowel betrouwbaar als veilig is.

Niet verwijderen en vervangen met UA
Een specifiek risico van bestaande netwerken in zorginstellingen is dat met zoveel netwerkgebruikers op aparte apparaten, kritieke processen zoals toegang tot klinische gegevens, communicatie, extern beheer en het delen van gegevens negatief worden beïnvloed doordat het netwerk deze grote vraag niet aankan. Met Unified Access kunnen bestaande netwerken worden geïntegreerd in een volledige geavanceerde WLAN- en LAN-infrastructuur zodat gebruikers met verschillende eisen en prioriteiten over de voor hen geschikte connectiviteit kunnen beschikken.

Patiënten en bezoekers tevreden houden met Wi-Fi
Een van de belangrijkste eigenschappen van een Unified Access-oplossing moet zijn dat het een application-fluent netwerk is. Het netwerk moet over gebruikersgerichte netwerkservices beschikken om gebruikerstoegang te kunnen herkennen, autoriseren en controleren.

Daarnaast is het van belang dat het over apparaatgerichte netwerkservices beschikt om apparaten te kunnen herkennen en controleren met automatische integratie van nieuwe apparaten. Maar met de toevoeging van toepassingsgerichte netwerkservices kan het netwerk alle belangrijke toepassingen herkennen en controleren, zodat IT-beheerders de belangrijkste toepassingen van de organisatie prioriteit kunnen geven, schadelijke of ongeschikte toepassingen kunnen stoppen en zakelijke en persoonlijke toepassingen kunnen harmoniseren.

Op deze manier zullen patiënten die via Skype contact hebben met hun familie of die een film kijken op een laptop of iPad, nooit zorgprocessen of bedrijfskritieke processen met prioriteit kunnen verstoren.

Bezoekers en gasten kunnen worden beperkt tot eenvoudige netwerktoegang, zoals toegang tot e-mail of webbrowsers, en kunnen zelfs per locatie worden beperkt, zodat ze alleen in specifieke gebieden toegang hebben en zo geen access points overbelasten.

Het draait niet om toegang, maar om de juiste toegang
Het draait niet alleen om toegang, maar om het verkrijgen van de juiste toegang op zo'n manier dat de basisbehoeften en -functies van de zorginstelling gehandhaafd blijven. De noodzakelijke ondersteuning van uiterst belangrijke medische gegevens en klinische toepassingen betekent dat het netwerk over hoge beschikbaarheid en optimale prestaties moet beschikken op zowel bedrade als draadloze apparaten.

Unified Access maakt dit mogelijk door bedrade en draadloze omgevingen te laten samenkomen en een uitgebreid netwerkbeheersysteem tot stand te brengen dat zowel de gebruiker, het apparaat als de toepassing herkent en zo het benodigde controleniveau biedt voor de veilige en betrouwbare netwerken waar de gezondheidszorg om vraagt.


OVER DE AUTEUR
Johan Ragmo is Business Development Director voor Centraal-, Noord- en Oost-Europa bij Alcatel-Lucent Enterprise.