Zeelandse Delta: ’Belang in Belgische afvalverwerker Indaver staat te koop’

Nederlandse Delta meldt de mogelijkheden te onderzoeken om zijn 75% belang in het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Indaver te verkopen. "Om ruimte te maken voor andere investeringen"

Trefwoorden: #afval, #afvalverwerking, #cleantech, #Delta, #economie, #Indaver, #milieu, #vergisting, #waste

Lees verder

nieuws

( Foto: Indaver, verwerking medisch afval )

ENGINEERINGNET – Het Zeelandse Delta wil zijn belang in de Belgische afvalverwerker Indaver van de hand doen. Dat moet in de eerste plaats meer financiële ademruimte geven en kapitaal vrijmaken voor investeringen in andere projecten.

CEO Arnoud Kamerbeek: "Ook voor Indaver lijkt verkoop een goede optie. Er liggen substantiële groeikansen in het buitenland en om die te verzilveren is kapitaal nodig. Het ligt voor de hand dat een nieuwe aandeelhouder deze groei beter zal kunnen faciliteren dan Delta met zijn Zeeuwse publieke aandeelhouders."

Ook Indaver heeft onder de vleugels van Delta een mooi traject afgelegd. Zo heeft het een belangrijke participatie kunnen nemen in verwerkingsinstallaties voor industrieel en gevaarlijk afval in Duitsland en is daardoor nummer 1 in Europa voor de thermische verwerking van dit afval.

In Nederland werden de activiteiten van Delta Milieu geïntegreerd in Indaver en wordt met de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie in Alphen aan den Rijn de positie in de verwerking van organisch afval verder uitgebouwd.

In Ierland werd in Meath de eerste waste-to-energy installatie gebouwd en worden andere mogelijke projecten bekeken. In België werd in Antwerpen een nieuwe installatie gebouwd voor de verwerking van medisch afval (foto).

CEO Paul De Bruycker: "We hebben ons de afgelopen periode goed kunnen voorbereiden.We willen onze verdere internationale expansie realiseren vanuit een sterke Vlaamse verankering met behoud van het kennis- en expertise centrum in Vlaanderen.“


ACHTERGROND
Indaver beheert met 1700 medewerkers jaarlijks zo’n 5 miljoen ton afval. In 2013 realiseerde het een omzet van 526 miljoen euro. De onderneming exploiteert installaties op 32 locaties in België, Nederland, Duitsland, Ierland, Portugal en Italië en is commercieel actief in heel Europa.

Het Zeelandse Delta heeft momenteel 75% van de aandelen in handen, de Vlaamse Milieu Holding 16% en een groep van 6 bedrijven 9%.