Imec stelt plastiek zonnecelmodules met uitstekende efficiëntie voor

Vandaag op de EU PVSEC 2014 zal imec zonnecelmodules voorstellen die gemaakt zijn uit plastiek zonnecellen die een uitstekende omzettingsefficiëntie hebben.

Trefwoorden: #EU PVSEC, #European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition, #FP7 project X10D, #fullereenloze plastiek zonnecellen, #imec, #plastiek zonnecellen, #Solliance, #zonnecellen

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition (EU PVSEC 2014) is een conferentie rond zonne-energie. Deze ontwikkeling van imec is een belangrijke stap naar marktintroductie van plastiek zonnecellen.

Door hun karakteristieke eigenschappen zijn plastiek zonnecellen uitstekend geschikt voor heel wat vernieuwende toepassingen. Zo worden ze op grote oppervlaktes geproduceerd waardoor ze in gevels geïntegreerd kunnen worden.

Semitransparante plastiek zonnecellen kunnen bijvoorbeeld ook ingebouwd worden in vensterglas. En doordat de omzettingsefficiëntie van plastiek zonnecellen minder afhankelijk is van lichtintensiteit en van de invalshoek van het licht, zijn ook toepassingen in huis mogelijk.

Het opschalen van laboprocessen naar industriële productieprocessen, een hogere omzettingsefficiëntie en een langere levensduur (grotere stabiliteit) zijn echter essentiële voorwaarden vooraleer plastiek zonnecellen kunnen doorbreken op de markt.

Een eerste zonnecelmodule die imec ontwikkelde is opgebouwd uit fullereenloze plastiek zonnecellen. Het weglaten van fullereen uit de foto-actieve laag van de zonnecel verhoogt de levensduur van de zonnecel en zorgt ervoor dat er nieuwe moleculen ingebouwd kunnen worden in de fotoactieve laag, met als doel de omzettingseffciëntie te verhogen.

De fullereenloze module toont niet alleen onder blootstelling aan zonlicht uitstekende efficiënties (boven 5%), maar presteert ook in huis zeer goed (~24%).

Een andere plastiek zonnecelmodule werd ontwikkeld met het oog op de integratie in vensterglas. Deze semitransparante module werd ingekapseld in glas en bereikt een omzettingsefficiënties boven 4.5 procent. De inkapseling zorgde eveneens voor het verlengen van de levensduur van de cel.

Imec’s onderzoek naar dunnefilm zonnecellen wordt uitgevoerd binnen het Solliance initiatief, een samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, gericht op onderzoek naar dunne-film zonnecellen, alternatieven voor CIGS technologie, en organische zonnecellen.

De ontwikkeling van fullereenloze plastiek zonnecellen werd mede gefinanceerd door het Europese FP7 project X10D (287818).