Brouwerij Het Anker steekt brouwzaal in nieuw kleedje

Brouwerij het Anker renoveerde haar originele brouwzaal en dit was geen evidentie omdat het een geklasseerd pand betreft. De investering bedroeg 1,5 miljoen euro.

Trefwoorden: #brouwerij, #brouwzaal, #geklasseerd pand, #Gouden Carolus, #Het Anker

Lees verder

Nieuws

( Foto: Marc Masschelein )

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Gouden Carolus’ heeft moeilijke tijden achter de rug. Het scheelde zelfs geen haar of dit streekbier was definitief van de markt verdwenen. Maar dankzij recentelijke investeringen staat de Brouwerij er terug, en wellicht sterker als voordien.

Twee jaar geleden investeerde Brouwerij Het Anker al in een nieuwe bottelarij en logistiek center in het industrieterrein van Mechelen. Enkele maanden geleden werd de brouwzaal onder handen genomen.

Daar werd alles vernieuwd, uitgezonderd de drie koperen ketels: wortfilter, drafsilo, alle buizen, kleppen, de mouttransportinstallaties en de moutmolen. Tevens werd het brouwproces volledig geautomatiseerd.
Het project was niet eenvoudig omdat alles in het originele pand moest gebeuren, dat een geklasseerd gebouw is. Zo moest bijvoorbeeld een nieuwe inox silo in een oude silo van de mouterij worden ingebouwd.

Tevens kon de Brouwerij het zich niet permitteren om het brouwproces lange tijd stil te leggen: de meeste werken dienden dus tijdens de productie te worden gerealiseerd. Toch slaagde de ‘Gouden Carolus’ brouwer in de opdracht, want eind september werd de vernieuwde brouwzaal in gebruik genomen.


Brouwerij Het Anker
Het Anker is één van de oudste brouwerijen van het land. Hoe oud ze precies is, weet niemand. Maar er zijn documenten teruggevonden die van 1471 dateren. Het ging om een afdeling van het ziekenhuis van het Begijnhof van Mechelen waar bier als medicijn werd gebrouwen.

Toen de begijntjes er in 1872 mee stopten, heeft de familie Leclef de brouwerij overgenomen om er pils te brouwen. Negentig jaar later besloot ze het over een andere boeg te gooien en startte ze als één van de eerste brouwers van België met de productie van streekbieren.

In 1960 lanceerde Het Anker het vroegere Keizersbier dat rond 1500 erg populair in Mechelen was, onder de naam de ‘Gouden Carolus’. Vandaag brouwt Het Anker een twaalftal verschillende bieren.

Naast de ‘Gouden Carolus’ (80% van de productie), is er nog de Maanblusser, Lucifer en Boscoli. Vorig jaar werd 30.000 hl gebrouwen, waarvan de helft werd geëxporteerd naar 45 landen wereldwijd.

De omzet bedraagt momenteel 9 miljoen euro, maar dat is inclusief de inkomsten uit het horecaluik (waaronder de 22 kamers van het hotel). In totaal stelt de Brouwerij 48 mensen te werk.