Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet

Politici zijn niet blij met overnamebod van Midea op Kuka, een hightech boegbeeld in Duitsland. Maar het is waarschijnlijk slechts de voorbode van nog meer Chinese overnamedrang.

Trefwoorden: #abb, #cnc, #Industrie 4.0, #internet of things, #iot, #kuka, #Midea, #Oettinger, #robot, #siemens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie, Guenther Oettinger )

ENGINEERINGNET.BE - Het bod van Midea op de beursgenoteerde aandelen van Kuka in Augsburg stuit op verzet in Duitse en Europese politieke middens. De bieding, die nochtans door de Chinezen zelf als 'niet-vijandig' wordt bestempeld, valt alles behalve in goede aarde.

Zo tracht Duits minister van economie Sigmar Gabriel een tegenoffensief te lanceren door andere Europese industriereuzen warm te maken voor een tegenbod. Daarbij vielen namen zoals ABB en Siemens, maar beide zouden hebben laten weten geen interesse te hebben.

Siemens bijvoorbeeld trok zich meer dan een decennium geleden strategisch al terug uit de robotmarkt, en heeft nu een samenwerkingsovereenkomst met Kuka waarbij het zich toespitst op de ontwikkeling van de software achter de robots, de stuur- en CNC-programmatuur. Dat past hoe dan ook beter in hun eigen visie op de sterk IT-gestuurde fabriek van de toekomst.

De Duitsers werken hard aan het 'Industrie 4.0 Ready' maken van hun maakindustrie, als antwoord op de IoT-inspanningen van hun Amerikaanse concurrenten. De afgelopen twee edities van de Hannover Messe stonden bijvoorbeeld sterk in het teken van deze nieuwe technologie, en kregen meer dan normale aandacht van bondskanselier Angela Merkel (waarop ook de Amerikaanse president Obama besliste dit jaar de internationale beurs met een bezoek te vereren).

Een van de pijnpunten voor het Duitse bedrijfsleven is dat de patenten en intellectuele eigendom van hun topbedrijven in oosterse handen zouden vallen. De Duitse maakbedrijven hebben elkaar gevonden en werken met universiteiten en onderzoeksinstellingen samen in een hele reeks projecten rond Industrie 4.0, hun visie op het Internet of Things. Wat ze zeker niet willen doen, is hun eigen concurrentie organiseren.

Ook Europees commissaris van digitale economie Guenther Oettinger is een Europees tegenbod genegen: "Kuka is bijzonder belangrijk voor de digitale toekomst van de Europese industrie. Eigenlijk moeten we gewoon beter zorg dragen voor strategisch belangrijke digitale sleutelbedrijven zoals Kuka. Daarom ben ik geneigd te denken dat een alternatief bod van de Kuka-aandeelhouders of van andere Europese ondernemingen het overwegen waard is."

Het bod van het Midea mag naar alle waarschijnlijkheid als een voorbode van nog meer overnamebiedingen gezien worden. In het kader van zijn 'One Belt One Road'-plan, tracht de Chinese overheid strategische assets op de as China-Europa te verwerven, zoals havens, infrastructuur en energienetten. Zo viel vorige week nog 14 procent van de Vlaamse netbeheerder Eandis in Chinese handen.

Maar tegelijkertijd willen ze ook af van hun imago als laagkwalitatieve productielocatie, en laten ze hun ondernemingen investeren in het overnemen van hightech-spelers om hun productieapparaat te moderniseren en minder afhankelijk te maken van handenarbeid.


(door Bert Belmans, hoofdredacteur)