• 14/10/2014

Onzichtbare bescherming voor koks en afzuigkappen: ACE Rotatieremmen

Om ervoor te zorgen dat noch de modellen van berbel Ablufttechnik noch hun gebruikers bij het afstellen beschadigd raken, vertrouwt het bedrijf op rotatieremmen van ACE Stoßdämpfer.

Trefwoorden: #ACE Rotatieremmen, #ACE Stoßdämpfer, #afzuigkappen, #berbel Ablufttechnik

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer GmbH en berbel Ablufttechnik GmbH )

ENGINEERINGNET - Moderne keukens, moderne afzuiging van damp, moderne uitstraling, moderne veiligheidsvoorzieningen - de eisen voor afzuigkappen gaan veel verder dan alleen de functionaliteit.

De hoogwaardige producten voldoen zelfs aan hoge ergonomische eisen. Om ervoor te zorgen dat noch de modellen van technologisch leider berbel Ablufttechnik noch hun gebruikers bij het afstellen op de individuele lichaamslengte beschadigd raken, vertrouwt het bedrijf op rotatieremmen van ACE Stoßdämpfer GmbH uit Langenfeld.

Dampen van koken en braden kunnen weliswaar lekker ruiken, zonder goede afzuigkap laten ze echter een onaangename film achter, die in de omgeving van het fornuis op meubels en lampen binnen de kortste tijd verharst en bijna niet meer te verwijderen is.

Wanneer de kookplaten en dus ook de kappen - zoals bij vele moderne keukens - zich in het midden van de ruimte bevinden, wordt het probleem verdubbeld. Want de dampen kunnen zich in dit geval in het rond verspreiden. Tegelijkertijd zorgt de centrale positie in de keuken ervoor, dat de keukenelementen niet alleen als werkgebied, maar ook als blikvanger fungeren.

Om deze reden steekt de firma berbel Ablufttechnik GmbH als wereldwijd opererende onderneming met vestiging in Rheine/Westfalen veel tijd en geld in eigen onderzoek en ontwikkeling van hun oplossingen.

Het sinds december 2012 voor 100% tot de Zwitserse WESCO-groep behorende bedrijf werkt daarbij samen met gerenommeerde productontwerpers. De resultaten uit Rheine kunnen in de ware zin van het woord worden gezien.

De verschillende lijnen zijn meerdere malen bekroond door onafhankelijke jury's. Zo ook in 2013 de kap van het type Skyline. De modellen van deze familie onderscheiden zich, zoals de meeste andere kappen van berbel, door meerdere eigenschappen.

In vergelijking met de concurrentie werken ze volgens de fabrieksspecificaties stiller, efficiënter en meer energiebesparend en hebben ze geen verlies van zuigkracht.

De aanpassing aan de lichaamslengte van de kok is een aspect, dat even aangenaam als technisch uitdagend was en is. Want bij dit proces kunnen in principe gelijktijdig meerdere problemen optreden. De vernietiging van de spanningsbron van de aandrijfeenheden is daarbij wel het grootste.

Onzichtbaar in de keuken, maar effectief: Rotatieremmen
Daarbij moet men weten dat de kappen aan kabels hangen en hun hoogteverstelling middels een motor plaatsvindt. Tests hebben aangetoond, dat de aandrijfeenheden bij het uitschakelen onderhevig zijn aan wisselbelasting.

Wanneer deze te groot wordt en de stroom weer in de spanningsbron wordt teruggevoerd, leidt dit tot totale schade. Het voorkomen hiervan is een van de taken van de rotatieremmen. Bovendien zijn de moderne machine-elementen geïnstalleerd als beschermingen tegen uitvallen van de motor.

Want een te snel zakken van de kap kan meerdere dure beschadigingen veroorzaken: Verwonding van de gebruiker of van meerdere personen tegelijk, die zich in de keuken bevinden, beschadiging van de kap en het losraken van de plafondconsole uit zijn verankering.

Zoals het bij ACE, als partner van zijn klanten voor oplossingen, tot de service behoort, hebben de dempingsspecialisten uit het Rijnland het gehele ontwerp voor berbel overgenomen. Daarbij bleek uit de gegevens, dat voor het onderhavige geval rotatieremmen van het type FDN63R het best geschikt zijn.

De "63" staat daarbij voor de diameter van het buitenste lichaam in mm, de "R" geeft aan, dat deze speciale rotatierem rechtsdraaiend werkt. Andere modellen van deze onderhoudsvrije en inbouwklare elementen kunnen afhankelijk van de eis links draaien of tweezijdig werken.

De FDN-serie onderscheidt zich bovendien door het gegeven, dat hij continu werkt. Direct in het draaipunt of lineair via tandwiel en tandstang remmend, garanderen ze een gecontroleerd openen en sluiten van kleine kappen, vakken of schuifladen of zelfs het omhoog en omlaag bewegen van afzuigkappen.

"Belangrijke voor ons waren een harmonieuze zachte dynamiek in de constructie en de bescherming ervan op alle gebieden. Tegelijkertijd wordt het verloop van de bewegingen door onze klanten ook nog als zeer aangenaam ervaren. Dat is natuurlijk een positief neveneffect", aldus Boris Kölpin, regionaal sales manager bij berbel.

De demping wordt bij de Langenfelder remmen door het schuiven van dunne siliconenlagen tussen de oppervlakken van een rotor en een stator verkregen. Door de dimensionering van de smoorspleet en de viscositeit van de vloeistof worden verschillende remkoppels gegenereerd.

In het algemeen worden rotatieremmen op een levensduur van 50.000 cycli getest. Daarna hebben ze altijd nog meer dan ca. 80% van hun oorspronkelijke remkoppel. Een waarde, waarmee bij het ontwerp rekening werd gehouden en die zelfs voor professionele koks nog veruit toereikend is. 50.000 cycli betekenen zelfs bij het terugzetten na afloop van het werk nog 25.000 dienstdagen of omgerekend een levensduur van bijna 70 jaar bij eenmaal koken per dag.

Het remkoppel van de bij berbel gebruikte elementen bedraagt 8,5 Nm met een tolerantie van +/- 0,8 Nm. De afwijkingen zijn afhankelijk van temperatuur en toerental. De aangegeven waarden zijn bij tests met gestandaardiseerde omstandigheden van 20 tpm bij 23 °C bereikt. De toegestane waarden zijn echter aanzienlijk groter.

Het toerental ligt bij 50 per minuut en het temperatuurbereik omvat een gebied van -10 °C tot 50 °C. De bovengrens lijkt op het eerste gezicht in de nabijheid van kookplaten vrij laag.

Wanneer men echter bedenkt, dat alle kappen met voldoende ruimte voor het hoofd ten behoeve van de gebruikers zijn ontworpen en dat de remmen niet direct aan het onderste uiteinde zijn geïnstalleerd en dat ze ook niet in het directe bereik van de dampen liggen, is deze temperatuurwaarde absoluut toereikend.

Andere modellen uit het grote assortiment rotatieremmen van ACE dekken bereiken van 0,1 Ncm tot 40 Nm af.

De veelzijdigheid van deze machine-elementen heeft er bij berbel toe geleid, dat niet alleen de gehele Skyline-familie er mee uitgerust is. Intussen past de fabrikant ook bij de BEL-90-Moveline deze vertragers toe.

Hierbij worden kleinere ACE-modellen gebruikt. Grotere bevinden zich momenteel voor een andere verbeteraar van het ruimteklimaat in de testfase.

Afsluitend hierop zegt Boris Kölpin: "De ervaringen tot nu toe met de ACE-producten waren zo goed, dat wij in andere oplossingen uit ons bedrijf potentieel voor hen zien, om onze klanten te beschermen en hun keukens tot een lust voor het oog te maken." <<

Op de foto:
De Skyline Round van berbel kan dankzij de meegeleverde plafondmontageplaat met slechts vier schroeven worden bevestigd, waarbij de high-tech-aandrijftechniek in de kleinste ruimte een plafondaansluiting met slechts 30 mm hoogte mogelijk maakt.

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.