Productietechnische en mechatronische branches blijven stagneren

In tweede kwartaal is activiteit van fabrikanten van productietechnische apparatuur nauwelijks veranderd, meldt Agoria. Wel doen landbouw- en gereedschapsmachines het beduidend beter.

Trefwoorden: #agoria, #gereedschapsmachine, #landbouw, #Mechatronica, #pomp, #textiel, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Weir Minerals )

ENGINEERINGNET.BE – Op basis van het voorbije tweede kwartaal 2014 zijn er nauwelijks voorspellingen te doen hoe de sectoren van de productietechnische en mechatronica-fabrikanten de volgende maanden zullen evolueren. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête van de Belgische Techfederatie Agoria.

'Production technology & mechatronics' omvat de volledige productieketen, van eenvoudige industriële componenten tot de bouw van installaties en van systeemleveranciers tot systeemintegratoren.

De spelers in deze bedrijfstak, met namen zoals Atlas Copco, CNH, Caterpillar, ZF Wind Power, LVD, Picanol, Egemin en FIB, leveren componenten voor het industriële productieapparaat.

Ook in het tweede kwartaal van het jaar zat er nauwelijks dynamiek in de activiteiten. Het bereikte niveau was dan ook sterk vergelijkbaar met dat van een jaar eerder. Het verschil van - 0,4% wordt verklaard door een stijging van de verkoopprijzen met 0,6% en een daling van de volumes met 1,0%.

Maar er zijn wel grote verschillen naargelang de deeltak. Zo gingen de landbouwmachines er met + 16,2% het sterkst op vooruit. De vooruitzichten voor het einde van het jaar zijn echter niet gunstig.

De gereedschapsmachines groeien stevig: +15,0%. Deze deeltak zit al sinds het tweede kwartaal van 2013 in een opwaartse beweging.

De leveringen van machines voor de voedingsindustrie zijn t.o.v. het tweede kwartaal van vorig jaar met 8,7% toegenomen. De evolutie sinds eind 2012 is dan wel onregelmatig maar toch vrij gunstig.

Voor de burgerlijke bouwkunde is de evolutie over een jaar nog positief (+ 6,1%) maar een vertraging is ingezet. De aankondiging dat de productie bij Doosan wordt stopgezet zou die trend nog versterken.

Voor de overige deeltakken lagen de leveringen in het tweede kwartaal van 2014 lager dan een jaar eerder: tandwielen en transmissies (- 2,5%), industriële automatisering vrij stabiel met een matige terugval, textielmachines vrij stabiel maar op een laag niveau (- 17,3%. vgl met 1 jaar eerder).

Pompen en accessoires ten slotte laten een van de slechtste kwartalen van de afgelopen drie jaar optekenen. Zo is de deeltak na een sterke stijging in het eerste kwartaal 26,3% teruggevallen.

De komende maanden verwacht Agoria geen grote veranderingen in de algemene evolutie van de sector.


(bron: Agoria)

ACHTERGROND
Om de activiteit van de sector te kunnen volgen, gebruikt Agoria de gegevens van zijn leden uit de ‘Prodcom’-enquête. Productiebedrijven zijn namelijk verplicht om hun leveringen, d.w.z. hun industriële omzet, iedere maand in de enquête te rapporteren. Op basis van constante steekproeven van ondernemingen berekent de federatie dan de kwartaalontwikkeling per bedrijfstak en per deeltak. Voorts wordt ook nog een seizoencorrectie toegepast.