NNRGY Crops wil 1.000 hectare olifantsgras aanplanten

Het in Hellevoetsluis gevestigde bedrijf maakt van dit gras, dat goed groeit op voedselarme grond, biobased papier, bouwmaterialen en bioplastic.

Trefwoorden: #biobased papier, #bioplastic, #bouwmaterialen, #Green Chemistry Campus, #Hierpapier, #NNRGY Crops, #olifantsgras, #voedselarme grond

Lees verder

Nieuws

( Foto: NNRGY Crops )

ENGINEERINGNET.NL - Olifantsgras is van oorsprong een gewas uit Zuid-Oost Azië, maar groeit erg goed op Nederlandse grond.

Het kan wel 3,5 tot 4 meter hoog worden en bestaat voor 60% uit cellulose. Bovendien vraagt het relatief weinig onderhoud, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt en het neemt vier keer zoveel CO2 op dan een bomenbos.

Na het planten kan er vanaf het derde jaar 20 jaar lang 20 ton droge stof per hectare geoogst worden zonder het opnieuw te hoeven planten. Het olifantsgras is van nature vochtarm (15% vocht) en vrij van verontreinigingen zoals zand. Biobased ondernemers kunnen het dus direct verwaarden in biobased materialen, chemicaliën of coatings.

NNRGY Crops heeft inmiddels zo'n 12 hectare beplant, waarvan 1 hectare in een Rotterdamse woonwijk en 7 hectare in de gemeente Lansingerland. NNRGY Crops gebruikt daarvoor gronden die anders, vooral als gevolg van de crisis, braak zouden blijven liggen. Uiteindelijk wil het bedrijf in heel Nederland 1.000 hectare beplanten.

Het bedrijf wil van olifantsgras ‘hardhouten’ terrasplanken en schuttingdelen en bioplastic gaan maken. Het papier dat NNRGY Corps nu al maakt, komt op de markt onder naam Hierpapier.

Het bedrijf wil zo benadrukken dat het gaat om producten die op basis van lokale grondstoffen zijn gemaakt. Er wordt ook gebruik gemaakt van lokale bedrijven en de sociale werkvoorziening voor het planten en oogsten.

Onlangs werd ook bekend dat NNRGY Crops zich gaat vestigen op de Green Chemistry Campus. Op de Campus versnellen bedrijven hun biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. NNRGY gaat zich hier richten op het ontwikkelen van nieuwe producten uit olifantsgras.

Volgende stap is het 3D-printen van biobased bouwmaterialen. De Green Chemistry Campus biedt tal van mogelijkheden tot samenwerking met andere daar gevestigde bedrijven om dit doel te realiseren.

Bijvoorbeeld Shared Research Center Biorizon als het gaat om de ontwikkeling van bio-aromaten uit cellulose en lignine. Millvision heeft al aangegeven te willen helpen bij het optimaliseren van de productiemethodiek van Hierpapier.