NMBS gunt ETCS-opdracht van 510 miljoen euro aan Cofely Fabricom en Siemens

Cofely Fabricom en Siemens halen opdracht van 510 miljoen euro binnen voor uitrusting van spoorinfrastructuur met veiligheidssysteem ETCS L2. Alstom grijpt naast de bestelling.

Trefwoorden: #alstom, #cofely, #etcs, #fabricom, #infrabel, #nmbs, #siemens, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE – De opdracht voor het uitrusten van de Belgische spoorweginfrastructuur met het nieuwe Europese veiligheidssysteem ETCS L2 gaat naar de combinatie van Siemens en Cofely Fabricom. Dat is een tegenslag voor Alstom en zijn Belgische expertisecentrum in Charleroi.

Het Franse bedrijf kondigde enkele weken geleden nog een contract van 70 miljoen euro aan om de ETCS-apparatuur te leveren voor 449 NMBS-treinstellen (zie leestips onderaan), maar grijpt nu naast de veel grotere gunning voor de seinapparatuur buiten de treinen.

Het contract - een Europese aanbesteding - is 510 miljoen euro waard en loopt over een periode van acht jaar. Siemens en Cofely gaan naar verluidt samenwerken onder de vorm van een Tijdelijke Handelsvennootschap.

Binnen de constructie mag Siemens de ETCS L2 compatibele apparatuur leveren en doet daarvoor beroep op zijn lokale Mobility Team.

Cofely van zijn kant mag de eigenlijke installatie verzorgen. Al bij al zullen daar zo'n 300 mensen bij betrokken zijn. CEO André Bouffioux van Siemens België/Luxemburg: “Door de omvang van het project zullen er bijkomende aanwervingen nodig zijn."

Siemens hoopt alvast op een 'fall-out' in de zuiderse landen. Bouffioux: "Grote projecten als dit moeten onze lokale competenties nog meer benadrukken, zodat we vanuit België ook meer projecten in Afrika kunnen begeleiden". De Belgisch-Luxemburgse vestiging is namelijk ook verantwoordelijk voor de activiteiten van de multinational in Noord-, Centraal- en West-Afrika.


ACHTERGROND
Europa vindt een performant en uniform veiligheidssysteem met automatische noodrem en stuurpostsignalisatie een absolute noodzaak. Bij treinverkeer hoger dan 160km per uur flitst de spoorsignalisatie de bestuurder te snel voorbij om nog gepast te kunnen reageren. Met ETCS ontvangt de bestuurder alle seininformatie op een monitor in de stuurpost van de trein.