FANC lanceert sensibiliseringscampagne radondetectie

Deze week heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de Radonactie 2014 gelanceerd de bevolking bewust te maken van de radonproblematiek.

Trefwoorden: #detector, #FANC, #longkanker, #passief woning, #radon, #radongas, #testen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, voorbeeld radon testkit )

ENGINEERINGNET.BE - Radon is geurloos, kleurloos, smaakloos dat van nature aanwezig is in de (rotsige) ondergrond en in België jaarlijks 480 gevallen van longkanker veroorzaakt.

Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via waterleidingen, dan kan het zich gaan opstapelen en hoge concentraties bereiken. De mensen aanwezig in een dergelijk gebouw zullen dan radon inademen, zodat het hun longen bereikt en daar het longweefsel gaat bestralen, hetgeen hun risico op longkanker verhoogt. Rokers en personen die regelmatig worden blootgesteld aan tabaksrook lopen een extra groot risico.

In België komt radon vooral voor in het zuiden van het land omdat de ondergrond daar rotsachtig is. In het noorden van het land komen te hoge radonconcentraties in gebouwen minder voor.

Uit recente studies blijkt echter dat het risico op longkanker reeds stijgt bij een chronische blootstelling aan een radonconcentratie van 100 Bq/m³. Een dergelijke radonconcentratie kan op heel het Belgisch grondgebied voorkomen.

In navolging van de publicatie van de Richtlijn 2013/59/EURATOM van 5 december 2013 heeft België zijn referentieniveau to 300 Bq/m³ verlaagd.

Een gebrek aan verluchting, vooral in de koude periode van het jaar, draagt bij tot een drastisch verhoogde radonconcentratie. De eenvoudigste en ook efficiëntste methode om een verhoging tegen te gaan is simpelweg voldoende te verluchten.

Zowel bij nieuwe bouwwerken als bij renovaties speelt de luchtdichtheid tussen het dak en de vloer van het gebouw een belangrijke rol bij het vermijden van blootstelling aan radon.

In zogenaamde ‘passieve' of lage-energiewoningen geeft de radonproblematiek ook reden tot bezorgdheid wanneer de verluchting en het ventilatiesysteem van het gebouw onvoldoende frisse lucht aanvoeren.

Om te checken of je omgeving wordt blootgesteld aan radon, moet deze detector voor een periode van 3 maanden in de meest gebruikte ruimte van het huis geplaatst worden.