Logistieke bedrijven gaan mogelijkheden smart glasses bestuderen

Hooggespannen verwachtingen leiden tot project 'Vision in Logistics', waarbij zestien bedrijven gaan evalueren of gebruik van slimme bril interessant is voor hun logistieke gebeuren.

Trefwoorden: #google glass, #ict, #order picking, #verpakken, #vil, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Smart glasses, met als bekendste de Google Glass, zijn de hype dit jaar in technologieland. De opportuniteiten voor de logistieke sector worden hoog ingeschat. Ook Engineeringnet Magazine print signaleerde eerder al een pionier in Vlaanderen: bakkerij Troch in Ieper (zie leestips onderaan).

Binnen het project ‘Vision in Logistics’ gaat het VIL voor de Vlaamse logistieke sector na wat de brillen voor magazijnprocessen kunnen betekenen, welke systemen de beste zijn, hoe ze de productiviteit en betrouwbaarheid van logistieke operaties kunnen verhogen en wat ze meer bieden dan de bestaande systemen zoals pick-to-light of voice picking. Met de deelnemende bedrijven zal het VIL deze brillen ook in de praktijk uittesten.

De nieuwe technologie lijkt alvast veel potentieel in zich te dragen. Doordat alle nodige informatie in het kleine scherm in de bril verschijnt, kan er handenvrij gewerkt worden voor picking, verpakken, montage/herstelling én kunnen er last minute nog wijzigingen worden doorgegeven.

Doordat alle acties die een magazijnier moet uitvoeren stap per stap, real-time, via de slimme bril worden gevisualiseerd op het netvlies zijn bovendien nieuwe medewerkers of interim personeel onmiddellijk inzetbaar voor bepaalde logistieke activiteiten.

De bril kan producten automatisch herkennen door het inlezen van de barcode en helpt de werknemer het volgende item te picken door onder andere de locatie weer te geven.

De eerste pioniers zijn de voorbije maanden al gestart met de nieuwe technologie en de resultaten zien er veelbelovend uit. Bio Bakkerij Troch (zie leestips onderaan) uit Ieper gebruikt sinds begin dit jaar smart glasses om broden te sorteren en distribueren. De foutenlast werd met een derde gereduceerd.

Ook het Nederlandse e-fulfillment bedrijf Active Ants zet Google Glass al productief in voor orderpicking en rekende uit dat orderpicking 15 procent sneller verloopt en het aantal fouten met 12 procent vermindert.


(fotos: Evolar)

ACHTERGROND
Zestien bedrijven, een mix van verladers en logistieke dienstverleners, willen weten wat smart glasses voor hun processen kunnen betekenen en nemen deel aan het project: Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Facil, JAVA, Neovia Logistics, Scania, Spar Retail, Tupperware, Van Moer Group, Volvo en Wim Bosman. Het project loopt tot december 2015.