Project ’Smart Glasses’ in magazijnoperaties opgestart

Zestien bedrijven starten samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) met het project ‘Vision in Logistics’ voor het inburgeren van slimme brillen.

Trefwoorden: #logistiek, #magazijnbeheer, #orderpicking, #slimme brillen, #smart glasses, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Met dit project wil het VIL voor de Vlaamse logistieke sector de mogelijkheden van innovatieve smart glasses in magazijnen in kaart brengen en ook uittesten.

De verwachtingen van de nieuwe technologische ontwikkeling zijn hoog. Maar wat zijn de beste systemen? En hoe kunnen ze de productiviteit en betrouwbaarheid van logistieke operaties verhogen?

Binnen dit project wordt voor de Vlaamse logistieke sector nagegaan wat de brillen voor magazijnprocessen kunnen betekenen, welke systemen de beste zijn, hoe ze de productiviteit en betrouwbaarheid van logistieke operaties kunnen verhogen en wat ze meer bieden dan de bestaande systemen als pick-to-light of voice picking.

In samenwerking met de 16 deelnemende bedrijven zullen deze brillen ook in de praktijk uitgetest worden.

De nieuwe technologie biedt veel potentieel binnen magazijnen. Doordat alle nodige informatie in het kleine scherm in de bril verschijnt, kan er handenvrij gewerkt worden voor picking, verpakken, montage/herstelling en kunnen er last minute nog wijzigingen worden doorgegeven.

Doordat alle acties die een magazijnier moet uitvoeren stap per stap, real-time, via de slimme bril worden gevisualiseerd op het netvlies zijn bovendien nieuwe medewerkers of interim personeel onmiddellijk inzetbaar voor bepaalde logistieke activiteiten.

De bril kan producten automatisch herkennen door het inlezen van de barcode en helpt de werknemer het volgende item te picken door onder andere de locatie weer te geven.

De eerste pioniers zijn de voorbije maanden al gestart met de nieuwe technologie en de resultaten zien er veelbelovend uit.

Bio Bakkerij Troch uit Ieper gebruikt sinds begin dit jaar smart glasses om broden te sorteren en distribueren. De foutenlast werd met een derde gereduceerd. Ook het Nederlandse e-fulfillment bedrijf Active Ants zet Google Glass al productief in voor orderpicking en rekende uit dat orderpicking 15% sneller verloopt en het aantal fouten met 12% vermindert.

Het project loopt tot december 2015.

De 16 deelnemende bedrijven zijn:
Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Facil, JAVA, Neovia Logistics, Scania, Spar Retail, Tupperware, Van Moer Group, Volvo en Wim Bosman.