TU Eindhoven bouwt nieuwe windtunnelfaciliteit

De faculteit Bouwkunde gaat met deze zogeheten ‘atmosferische grenslaagtunnel’ onder meer onderzoek doen naar de windstromen rond gebouwen, schepen en sporters.

Trefwoorden: #bouwkunde, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #universiteit, #windtunnel, #windtunnelfaciliteit, #windtunnelmetingen

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e - Christof Gromke )

ENGINEERINGNET.NL - In tegenstelling tot de meeste bestaande windtunnels kunnen bij deze nieuwe faciliteit bij de TU Eindhoven (TU/e) de windstromen vlak boven het aardoppervlak nagebootst worden.

De TU/e is de eerste universiteit in Nederland met dit type windtunnel. De realisatie wordt naar verwachting in oktober 2015 afgerond.

De meeste windtunnels leggen objecten bloot aan een uniforme luchtstroom, wat vergelijkbaar is met de situatie hoog in de lucht. De nieuwe windtunnel van de TU/e gaat juist de situatie simuleren vlak boven het aardoppervlak, waar de windstroom voortdurend varieert van richting en sterkte.

Met de ‘atmosferische grenslaagtunnel’ kunnen windhinder, windbelasting en andere windeffecten rond gebouwen, schepen of sporters nauwkeurig nagebootst worden, rekening houdend met de invloed van omliggende gebouwen en andere ‘windobstakels’ op de windstromingen.

De windtunnel krijgt een lengte van 50 meter, zodat windstromen voor grote stukken aardoppervlak nagebootst kunnen worden.

“Daardoor kunnen we bijvoorbeeld berekenen wat de windeffecten zijn voor bestaande of nieuwe gebouwen in een stadscentrum of de verspreiding van luchtverontreiniging over een groot gebied”, aldus hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de faculteit Bouwkunde, die de windtunnel voor zijn onderzoek zal gebruiken.

Maar ook de scheepsbouw kan van de nieuwe faciliteit profiteren. “Bij het bouwen van schepen komt steeds meer aandacht voor de windbelasting op een schip in het kader van energiebesparing, en voor de verspreiding van uitlaatgassen over het dek”, zegt Blocken.

Daarnaast hoopt de onderzoeker topsportteams aan zich te binden. “De windtunnel biedt bijvoorbeeld ruimte voor een complete wielerploeg om verschillende opstellingen in een ploegentijdrit te vergelijken.”

De faculteit Bouwkunde zal bovendien voor externe partijen windtunnelmetingen gaan uitvoeren.


Op de foto:
Een windtunnel van hetzelfde type dat door TU/e gerealiseerd wordt. Hier worden de windstromen rond een stadion nagebootst. De gele en blauwe blokjes simuleren de bebouwde omgeving.