NASA raket ontploft bij lancering (+video)

Een onbemande raket die het Internationaal Ruimtestation moest bevoorraden is in de VS ontploft bij de lancering. Niemand raakte gewond en de bemanning van het ISS komt niet in gevaar.

Trefwoorden: #NASA raket ontploft

Lees verder

Nieuws

( Foto: NASA TV )

ENGINEERINGNET - Het privé bedrijf Orbital Sciences Corp moest in opdracht van NASA zorgen voor de levering van cargo aan het Internationaal Ruimtestation ISS.

Er was ook Belgisch materiaal aan boord, met name materiaal van QinetiQ Space dat gebruikt zou worden voor experimenten over het effect van gewichtloosheid op astronauten en over vloeistoffen.

Bij de lancering van de raket van op een basis in Virginia (VS) ging het mis. Onmiddellijk na de lancering vatte de raket vuur en stortte neer.

De raket was een vernieuwde versie van de Antares raket. De lancering was reeds 24 uur uitgesteld omdat een schip niet op tijd uit de veiligheidszone was geraakt.

Sinds de NASA samenwerkt met privé bedrijven voor de bevoorrading van het ISS is er nog geen ongeval gebeurd. Op dit ogenblik is de schade aan de lanceerbasis nog niet duidelijk. Er is een onderzoek gestart maar het kan enige tijd duren vooraleer de schade is opgemeten en de oorzaak van de ramp bekend is.

De raket had een cargoschip bij met ruim 2 ton goederen bestemd voor de astronauten van het ISS. Binnenkort plant Rusland een bevoorrading en NASA bevestigt dat de astronauten niet in gevaar komen.