Naar Industrie 4.0: Siemens koopt Amerikaans ontwikkelaar van MES-systemen

Acquisitie past in evolutie naar digitale fabriek, of in Duitsland: Industrie 4.0. "We willen naar een echt geïntegreerde digitale onderneming". Camstar ontwikkelt MES-systemen.

Trefwoorden: #camstar, #industrie 4.0, #manufacturing, #mes, #overname, #plm, #siemens, #siemens plm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens / Camstar )

ENGINEERINGNET – Dat de Duitse maakbedrijven gevolg geven aan de oproep van Merkel om Duitsland op voorsprong te brengen in de ontwikkeling van de digitale fabriek van de toekomst, moge duidelijk zijn.

Zo verkocht het Siemens-concern vorige week nog zijn beveiligingstak – een activiteit die niet direct voeling heeft met de digitale fabriek - aan het Amerikaanse Vanderbilt. Enkele dagen later wordt Camstar Systems ingelijfd, een softwareontwikkelaar die wél perfect bij Industrie 4.0 past.

Camstar ontwikkelt MES, Manufacturing Execution Systems, voor productontwikkeling en productieautomatisering in specifiek de sectoren elektronica, halfgeleiders en medische apparaten. Het bedrijf is klein, maar dynamisch: het legde zich de afgelopen jaren sterk toe op cloudgebaseerde oplossingen, inclusief big data. Precies die combinatie wordt door zowat de hele industrie ingeschat als dé omzetmaker van de volgende generatie industriële IT.

Bovendien ontwikkelen de Amerikanen software voor multi-site productieomgevingen. In een globaliserende wereld, waarbij de productiesites van steeds meer ondernemingen over de hele aardbol verspreid liggen, is ervaring met multi-site productiebeheer een extra troef. Denk maar aan de investeringen van talloze Westerse bedrijven in nieuwe fabrieken en plants in de verafgelegen groeilanden.

Chuck Grindstaff, president en CEO van Siemens PLM Software, zegt het zo: "In de geïntegreerde digitale onderneming (die nog niet bestaat, redactie, zie leestips onderaan) werken PLM, MOM en industriële automatisering samen. Camstar vervolmaakt onze strategie voor het MOM-domein. Het is een welkome aanvulling op Simatic IT, ons voornaamste MES-merk."

Voor wie het nog niet wist, zoals wij: MOM is een alweer een nieuwe kreet, en staat voor Manufacturing Operations Management.

De overname wordt naar verwachting half november officieel beklonken. Verdere details over de overname worden niet naar buiten gebracht. Ondanks het feit dat Siemens beursgenoteerd is...


ACHTERGROND
Camstar is opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte in de Verenigde Staten. Bij het bedrijf werken ongeveer 250 personen, verdeeld over de Verenigde Staten, Singapore, Maleisië, China en Nederland.