OVAM en Recupel weerleggen tendentieuze berichtgeving VRT-journaal

OVAM en Recupel ontkennen 'ten stelligste' dat in Vlaanderen ingezameld elektrisch en elektronisch afval in China wordt gerecycleerd. Het bewijs: 'een undercover-onderzoek van Testaankoop'.

Trefwoorden: #ecologie, #milieu, #ovam, #recupel, #recyclage, #vrt

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - In het VRT-journaal van 29 oktober werd een bijdrage uitgezonden over de illegale en mensonwaardige recyclage van elektrisch en elektronisch afval in China.

Daarbij werd gesteld dat 'een groot deel van de in Vlaanderen ingezamelde toestellen in China terecht komt'. De OVAM en Recupel willen dit ten stelligste ontkennen, en leggen harde bewijzen op tafel.

"Zo publiceerde Testaankoop (n°563, april 2012) in 2012 een undercover-onderzoek waarbij een aantal computers, TV-toestellen en andere elektrische apparaten ingezameld via handelaars en recyclageparken voorzien werden van een chip en met GPS gevolgd werden," stellen de twee organisaties. "Alle gevolgde toestellen werden correct gerecycleerd bij diverse Belgische verwerkers die aan de strengste Europese regelgeving voldoen."

Ze stellen het positief te vinden dat de thematiek van recyclage onder de aandacht gebracht wordt en doen er dan ook alles aan om de illegale uitvoer en verwerking te voorkomen: 'Wie zijn afgedankte apparaten bij het winkelpunt of het recyclagepark binnen brengt, heeft de garantie dat ze op milieuverantwoorde wijze gerecycleerd worden'.

'Het tegendeel beweren, schept een verkeerde indruk bij de burger, dankzij wiens inspanningen we deze mooie resultaten bereiken'.

Vlaanderen is overigens koploper wat betreft inzameling AEEA (12 kg per inwoner per jaar). Deze worden dus allemaal volledig gerecycleerd bij Belgische of Europese vergunde verwerkers.

Het is niet de eerste keer dat OVAM berichtgeving van de VRT weerlegt. Begin februari bijvoorbeeld was dat al het geval met een reportage over de biostoomcentrale in Oostende (zie leestips hieronder). Daarin zaten naar verluidt verschillende 'feitelijke onjuistheden'.


ACHTERGROND
In Vlaanderen (en in heel België) wordt de inzameling en de verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) georganiseerd door Recupel. Dit is een beheersorganisme dat door de invoerders en de producenten van apparaten werd opgericht om de inzameling en milieuverantwoorde verwerking van apparaten te organiseren. De OVAM ziet toe op het correct verloop en de organisatie.