Nieuwe cokereenheid ExxonMobil in Antwerpen: 5 miljoen voor Franki Construct

Franki Construct, onderdeel van Willemen, haalt 2 loten ter waarde van samen 5 miljoen euro binnen om mee te bouwen aan nieuwe cokerfabriek op site van ExxonMobil in Antwerpen.

Trefwoorden: #coker, #diesel, #engineering, #esso, #exxonmobil, #Franki construct, #investering, #ontzwaveling, #raffinaderij

Lees verder

nieuws

( Foto: Franki Construct, ontzwavelingsinstallatie )

ENGINEERINGNET.BE – Zoals we al eerder meldden (zie leestips onderaan), start het chemieconcern ExxonMobil start in de Antwerpse haven met de constructie van een nieuwe cokereenheid van liefst vijf voetbalvelden groot.

Franki Construct heeft twee verschillende loten toegewezen gekregen van respectievelijk twee en drie miljoen euro om mee te bouwen aan de nieuwe 'Delayed Coker Unit'. Dat meldt de Willemen-groep.

Franki Construct is met deze nieuwe cokereenheid niet aan zijn proefstuk toe. Eerder bouwde het bedrijf voor Esso in de Antwerpse haven de 'High Pressure Hydro Treater', een installatie die onder hoge druk met waterstof diesel ontzwavelt (foto). De aannemingssom toen bedroeg 13 miljoen euro.

Enkele jaren later investeert ExxonMobil in totaal bijna 800 miljoen euro in de grootste en laatste stap van de vernieuwing van de Antwerpse raffinaderij.

De Delayed Coker Unit zal zware stookolie verwerken tot milieuvriendelijke diesel voor schepen, auto’s en vrachtwagens. Vroeger werden die zware oliefracties – die veel zwavel bevatten – gebruikt als scheepsbrandstof, maar door de strengere milieuregels kan dat niet langer.

De bouw van de cokereenheid zal drie jaar in beslag nemen en gedurende die tijd werk verschaffen aan 700 tot 1.200 bouwvakkers en specialisten.

De installatie levert bij ExxonMobil Antwerpen 70 nieuwe jobs op, bovenop de 1.000 banen die er al zijn.


ACHTERGROND
Franki Construct behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep, één van de grotere spelers in de bouwsector. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Willemen General Contractor, Cosimco, Franki en Aswebo.