Antwerpen investeert in StartUpVillage

Het Antwerpse stadsbestuur heeft beslist om te investeren in een StartUpVillage dat jonge innovatieve ondernemingen een ontmoetingsruimte en kansen om te groeien moet bieden.

Trefwoorden: #de Stookplaats van Duval Union, #iMinds, #incubator Antwerpen, #Stad Antwerpen, #start-up, #Startit@KBC, #startup Antwerpen, #Telenet Idealabs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stad Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De stad Antwerpen wil jonge innovatieve ondernemingen samenbrengen en kansen bieden om te groeien.

Het college besliste daarom een pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 voor een periode van tien jaar ter beschikking te stellen voor de uitbouw van een StartUpVillage.

Er groeit een belangrijke startup-scene in Antwerpen met verschillende private incubatie-initiatieven zoals Startit@KBC, Telenet Idealabs, de Stookplaats van Duval Union, activiteiten van het Vlaamse innovatie-instituut iMinds enz.

Dit leidt vandaag tot een set van starters die de incubatiefase ontgroeien, maar nog niet financieel volgroeid zijn en op zoek gaan naar een goedkope locatie en contact met andere groeibedrijven. Om te vermijden dat deze bedrijven uitzwermen over de stad en allemaal eilandjes op zich worden of de stad zouden verlaten, is een centrale locatie - een StartUpVillage – nodig.

De StartUpVillage moet een plek worden waar startups, grote bedrijven en investeerders elkaar vinden en die Antwerpen stevig verbindt met andere grote startup steden zoals New York, Londen, Haifa/Tel Aviv, Barcelona en Berlijn.

Het stedelijk vastgoedbedrijf AG VESPA zal volgend jaar 2,3 miljoen euro investeren in de renovatie van het 3300 m² grote pand. Timing voor de oplevering is het eerste kwartaal van 2016. Het Vlaamse kennisinstituut iMinds wordt de eerste huurder en zal mee een boost geven aan innovatief ondernemerschap.

Maar het is niet de bedoeling om in het pand slechts één onderneming onder te brengen. Huurders moeten voldoen aan criteria op vlak van leeftijd, grootte en aard van de onderneming. De exacte criteria worden nog verder uitgewerkt.

Het zal voornamelijk gaan om groeiende startups die innovatieve producten op de markt brengen. Dat kunnen IT- en techbedrijven zijn, maar ook corporate spinoffs, e-healthbedrijven en retailstartups (denk bv. aan De Nieuwe Natie),…

De startups mogen maximaal drie jaar in het gebouw blijven en betalen een huurprijs die lager is dan de marktprijs. Na drie jaar moeten ze voldoende maturiteit opgebouwd hebben om de reguliere Antwerpse kantorenmarkt te betreden.

De StartUpVillage is dus niet enkel een hefboom voor startups, het is ook een portaal naar de vastgoedmarkt.