Grontmij en Fluor: ’goedkope subcontractors blijven probleem in chemie’

Grontmij en Fluor Engineering, twee studiebureaus gespecialiseerd in projecten in de chemische procesindustrie: "Bedrijven in chemie blijven erg conservatief denken en handelen"

Trefwoorden: #agoria, #brownfield, #engineering, #fluor, #grontmij, #industrial automation, #onderhoud, #subcontractor

Lees verder

Techniek

( Foto: Grontmij )

ENGINEERINGNET.BE – Agoria Industrial Automation richtte onlangs een workshop in over planning, aansturing en interactie met leveranciers tijdens technische onderhouds-, engineering- en brownfieldprojecten.

De Belgische techfederatie nodigde daarvoor twee bekende marktpartijen uit: de ingenieursbureaus Grontmij en Fluor Engineering, twee bedrijven die gespecialiseerd zijn in projecten in de chemische procesindustrie. Sprekers waren Patrick Van de Velde van Grontmij en Philippe Teirlinck van Fluor Engineering.

Dat leverde in eerste instantie de bevestiging van een aantal al gekende vaststellingen op. Dat het veiligheidsaspect absolute topprioriteit geniet en dat bedrijven – vooral in de chemie - de lat steeds hoger leggen, was al geweten.

Goedkope subcontractors blijven probleem
Wel is het zo dat de concurrentie van subcontractors uit de lageloonlanden een hekel punt blijft voor ingenieursbureaus en contractoren die de werken volgens de regels uitvoeren. "Deze subcontractors nemen het minder nauw." Die trend zwakt niet af, integendeel.

Philippe Teirlinck van Fluor Engineering wees er in dat verband op dat niet alleen de kwaliteit van het werk, maar ook de productiviteit onder de keuze van de klant voor goedkope werkkrachten te lijden heeft. En – belangrijk – dat de veiligheid gecompromitteerd wordt. "Veiligheid moet meer uitgespeeld worden als troef in de concurrentiestrijd."

"Klanten blijven conservatief"
Nog een vaststelling is dat leveranciers die innovatieve producten of technieken willen lanceren, er best aan doen deze zo vroeg mogelijk in het beslissingsproces te introduceren.

"Bedrijven in het algemeen, en spelers in de chemie in het bijzonder, handelen namelijk erg conservatief. Bij het minste veiligheidsrisico of de kleinste kostenverhoging laten ze het vernieuwende product links liggen en houden ze vast aan hun bestaande oplossing."

Een bijkomende moeilijkheid blijkt dat multinationals technologische keuzes steeds minder op vestigingsniveau nemen. Steeds vaker beslist de hoofdzetel van het buitenlandse moederbedrijf. In zo’n geval is ‘multi-level selling’ – een gelaagd systeem van vertegenwoordigers of distributeurs – géén overbodige luxe.

Automatisering alleen volstaat niet (meer)
Verder hebben bedrijven in de procesindustrie meer en meer het gevoel dat ze met automatisering en productkwaliteit alleen niet langer het verschil kunnen maken in hun concurrentiestrijd met subcontractors uit de lageloonlanden.

"Aan de leverancier om dit te weerleggen, maar vooral ook om te zoeken naar domeinen waarin dan wél toegevoegde waarde kan worden gecreëerd." Door mee te denken met de klant en te participeren in zijn denkproces bijvoorbeeld.

Of door zich wendbaar – ‘agile’ – op te stellen bij ingebruikname van nieuwe producten of wanneer de klant nood heeft aan support.


(bron: Agoria)