Omega Pharma voor 3,6 miljard euro aan Perrigo verkocht

Mark Coucke heeft 'zijn' Omega Pharma verkocht aan Perrigo. Voor 5,7 miljard dollar of omgerekend 3,6 miljard euro. Dat maakt de Amerikaanse farmareus op zijn website bekend.

Trefwoorden: #coucke, #economie, #geneesmiddel, #generisch, #omega, #omega pharma, #otc, #perrigo, #voorschriftvrij

Lees verder

Nieuws

( Foto: Perrigo )

ENGINEERINGNET.BE – Het op de Nyse genoteerde Perrigo Company plc is als winnaar uit de biedstrijd rond de Vlaamse OTC-parel Omega Pharma gekomen.

Uiteindelijk betaalt Perrigo 5,7 miljard dollar of omgerekend 3,6 miljard euro voor de overname. De Amerikanen betalen 2,48 miljard in cash en aandelen, en nemen voor 1,1 miljard euro aan schulden over.

Het Vlaamse Omega Pharma is de vijfde grootste aanbieder van voorschriftvrije OTC - 'over-the-counter' - geneesmiddelen in Europa. In vier landen is het zelf de grootste of op één na grootste marktspeler. Het in 1987 opgerichte bedrijf genereert een omzet van ongeveer 1,6 miljard dollar (vorig boekjaar dat eindigde in september), telt 2.500 medewerkers (waaronder om en bij 1.100 commerciële medewerkers), en heeft een portfolio van zowat 2.000 producten, die het zowel in Europa als in de groeilanden verdeelt.

In totaal gaat het om een commerciële aanwezigheid in 35 landen. Het afgelopen halve decennium wist Coucke's bedrijf jaar na jaar een omzetgroei van 10% vol te houden.

Het Amerikaanse Perrigo van zijn kant, in 1887 opgericht en met hoofdkwartier in Ierland, verdeelt naast voorschriftvrije medicamenten ook generische geneesmiddelen, voedingsproducten en actieve farmaceutische ingrediënten. De farmagigant staat vooral sterk in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Israël en Australië, en wil via de acquisitie een sterk Europese poot aan zijn distributienetwerk van 3.000 producten toevoegen.

"We hebben meteen een platform met voldoende kritische massa in alle belangrijke Europese markten", aldus Perrigo in een mededeling.

Oprichter Coucke ontvangt als onderdeel van de verkoop een pakket Perrigo-aandelen. Hij blijft alvast aan boord en krijgt een zitje in het directiecomité. "Dat demonstreert mijn vertrouwen in het gecombineerde bedrijf", stelt hij in een mededeling.

Volgens de krant De Tijd ontvangt hij persoonlijk een aandelenpakket ter waarde van 620 miljoen euro. De waarde van Perrigo op de beurs bedraagt momenteel zo'n 21 miljard dollar. Daarnaast zou Coucke eenzelfde bedrag in cash ontvangen. Ook de overige aandeelhouders - een aantal managers en investeringsfondsen - krijgen cash uitbetaald.