Eerste Belgische mezzaninefonds voor KMO’s is een feit

Eerste Belgische mezzaninefonds stelt 100 miljoen euro ter beschikking van KMO’s die op zoek zijn naar alternatieve financiering voor overnames en uitbreidingen.

Trefwoorden: #economie, #financiering, #fonds, #kmo, #mezzamine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - Mezzanine Partners 1 is een initiatief van PMV en Capital@rent. Zij brachten allebei 15 miljoen euro in. De overige middelen komen van Belgische investeerders, industriëlen en ING.

Het betreft een zogenaamd mezzaninefonds en is het eerste van zijn soort in België. In concreto financiert het ondernemingen via achtergestelde leningen, en dit zonder eisen te stellen op het vlak van aandeelhouderschap noch dagelijks bestuur.

Mezzanine Partners 1 werd in februari 2014 opgericht en heeft een looptijd van tien jaar. Het fonds wil tegen eind 2016 een gediversifieerde portefeuille van 15 à 20 financieringen uitbouwen en zal per dossier telkens 2,5 tot 10 miljoen euro investeren.

Ook ondernemingen waarvan de hoofdzetel niet in België is gevestigd, maar die wel een duidelijke verwantschap met België hebben (zoals een lokale productievestiging) komen in aanmerking. Sinds november heeft het de voorziene 100 miljoen euro ter beschikking.

Maar intussen het fonds al drie Belgische ondernemingen voor een totaal bedrag van 17,5 miljoen euro.

Zo ondersteunde het de management buy-in van Cappelle Pigments in Menen, verschafte financiering bij de overname van de specialist in digitale drukpersen Xeikon en financierde de uitbreidingsinvesteringen bij producent van diepgevroren aardappelproducten Mydibel.


ACHTERGROND
PMV is een zelfstandige investeringsmaatschappij die het economische weefsel van Vlaanderen ondersteunt en daarbij optreedt als ondernemer en marktproducent. PMV werkt samen met private partners via fondsen en publiek private samenwerkingen. De klemtoon ligt daarbij op duurzame energie, biotechnologie, schone technologie, zorg, levenswetenschappen en infrastructuur voor de toekomst. PMV beheert een portefeuille van 900 miljoen euro aan activa.

Capital@rent verschaft mezzanineleningen aan Belgische kmo’s. Het bedrijf maakt deel uit van de Cennini Holding, die ontstond als aandeelhouder van de Roularta Media Group. De holding gaat terug tot 1906, toen Werkhuizen Leon Claeys in Zedelgem werd opgericht, vandaag Case New Holland. Capital@rent werd opgericht in 2007 om het familiale patrimonium rechtstreeks in de lokale economie te investeren.