Europese ruimtesonde landt voor het eerst op komeet

Iets na 17u gisteren landde Philea, de ruimtesonde van de ESA op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Een historische primeur die op gejuich werd onthaald in het controlecentrum in Darmstadt.

Trefwoorden: #esa, #komeet, #Philae, #Rosetta, #ruimte, #ruimtevaart, #satelliet

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR )

ENGINEERINGNET - De Rosetta missie naderde gisteren een hoogtepunt. Het Europees Ruimtevaart Agentschap (ESA) slaagde er gisterenavond omstreeks 17u voor het eerst een ruimtesonde te laten landen op een komeet.

Gisterenmorgen werd Philae losgekoppeld van de satelliet Rosetta. Rosetta werd reeds in 2004 gelanceerd en cirkelde al enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Vervolgens legde de lander een reis af van 7 uur vooraleer veilig te landen op de komeet. De opdracht was geen sinecure gezien het rotsachtige oppervlak van de komeet. Door de enorme afstand tot het vluchtleidingscentrum was besturing op afstand niet mogelijk en moesten de coördinaten voor de landing en de instructies reeds dagen voordien worden doorgestuurd en opgeladen.

Philae draait op batterijen maar is ook voorzien van zonnecellen. Als deze werken zal de lander nog tot deze zomer op de komeet operationeel blijven en onderzoek uitvoeren. Rosetta zelf volgt de komeet in haar baan om de zon om zo ook de invloed van de zon op de komeet te kunnen onderzoeken.

Er zullen stalen en foto's genomen worden van de komeet. Bedoeling is meer inzicht te krijgen in de samenstelling van de komeet. Dit moet helpen het ontstaan van de aarde te begrijpen en de oorsprong van water op onze planeet.


FOTO
Beeld van de komeet 67P/CG op een afstand van 3 kilometer, tijdens de afdaling genomen door het ROLIS-instrument(ROsetta Lander Imaging System) op de Philae lander. De resolutie is ongeveer 3 meter per pixel. De multispectrale camera is ontwikkeld door het Duitse DLR Instituut voor Planetair Onderzoek in Berlijn en zal na de landing de microstructuur van de bodem bestuderen.