Elektrotechnische bedrijven en kennisinstellingen willen frissere scholen

Ruim dertig Nederlandse bedrijven uit de installatie- en elektrotechniek, domotica en architectuur gaan aan slag om leefklimaat in schoolgebouwen fris, gezond en energieneutraal te maken.

Trefwoorden: #elektrotechniek, #installatie, #kien, #knooppunt, #pilot, #scholen, #school

Lees verder

Techniek

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.NL – "In 80% van de circa 10.000 scholen in Nederland zijn de luchtkwaliteit en de klimaatregeling ondermaats. Dit heeft een negatieve invloed op het welzijn van leerlingen en leerkrachten en op de leerprestaties. Ondertussen zijn veel schoolgebouwen niet energie-efficiënt en daardoor nodeloos duur in gebruik."

Dat stelt de Stichting KIEN, het Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland. De stichting verzamelde ruim dertig bedrijven uit de installatie- en elektrotechniek, domotica en architectuur in een project om samen met een aantal onderzoeksinstellingen te bekijken hoe ze beterschap kunnen brengen.

Al medio 2015 willen ze uitpakken met een oplossing die voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen toepasbaar is.

Betrokken kennisinstellingen zijn onder meer Ruimte OK en de TU Eindhoven (met kennisinbreng van studenten). Vanuit het bedrijfsleven nemen zowel grote als kleine gespecialiseerde ondernemingen deel.

Samen kijken ze niet alleen naar (bouw)techniek en installaties, maar ook naar aspecten als veiligheid, duurzaamheid en energie en naar alternatieve financieringsvormen.

"We willen niet afwachten, maar zelf actie te ondernemen", aldus de deelnemers aan het project. "Er liggen meer dan voldoende kansen."

Voor het eind van dit jaar kiezen ze twee pilotprojecten en gaat een serie workshops van start. Met deze benadering willen ze binnen een halfjaar hun ambities voor de gewenste totaaloplossing hebben vastgelegd, als basis voor een succesvolle gezamenlijke uitvoering.