Gentse OWS mag eerste Dranco-installatie in Verenigd Koninkrijk bouwen

Dit is Belgisch. OWS in Gent haalt eerste opdracht voor engineering en bouw van gepatenteerde, 'droge' vergistingsinstallatie in Verenigd Koninkrijk binnen. "Goed voor 15,2 miljoen euro"

Trefwoorden: #biogas, #cleantech, #digestaat, #organic waste systems, #ows, #Vergisting

Lees verder

Nieuws

( Foto: OWS )

ENGINEERINGNET.BE - OWS (Organic Waste Systems) in Gent bouwde zijn eerste – nog steeds operationele - fabriek in 1992 voor IGEAN Milieu & Veiligheid, een intercommunale rond de stad Antwerpen.

Het Vlaamse bedrijf stond destijds mee aan de wieg van de anaerobe vergisting van huishoudelijk afval in Europa en ontwikkelde er een eigen, gepatenteerd proces voor: Dranco.

Het was dankzij deze unieke technologie dat OWS zijn latere groei waarmaakte: op de referentielijst staan intussen niet minder dan 30 installaties in 15 verschillende landen. 'Nu mogen we er ook een eerste referentie op Brits grondgebied aan toevoegen', laat het technische bedrijf vandaag weten. 'We hebben een contract van 15,2 miljoen euro verworven om een vergistingsinstallatie te leveren voor een hoogtechnologische verwerkingssite voor de stad York'.

De opdrachtgever is contractor AmeyCespa die voor de stad een recyclageinstallatie, een anaerobe vergistingsinstallatie en een verbrandingsoven mag ontwerpen, bouwen en exploiteren.

Het gaat alvast om een schitterende referentie met bovendien heel wat toekomstperspectieven: AmeyCespa is een samenwerkingsverband van het Britse ingenieursbureau Amey en het Spaanse Cespa, twee in afvalverwerking gespecialiseerde bedrijven die deel uitmaken van de internationale engineeringgroep Ferrovial. Deze laatste is op zijn beurt actief in de markt van de grote private en publieke infrastructuurprojecten en staat voor 70.000 werknemers en 7 miljard euro omzet.

Luc De Baere, afgevaardigd bestuurder van OWS: "De opdracht voor OWS bedraagt 15.200.000 euro en bestaat uit een installatie voor de behandeling van 40.000 ton organisch afval per jaar (0-40 mm). Dat vertaalt zich voor ons in een grote reactor, een gasopslag, een fakkel en biogasmotoren met een elektrisch vermogen van ongeveer 1,8 MW."

De bouw van de installatie gaat naar verluidt onmiddellijk van start en zal ongeveer 36 maanden in beslag nemen. De verwerkingsinstallatie moet operationeel zijn in de loop van 2018.

Eénmaal voltooid zal de volledige site, het ‘Allerton Waste Recovery Park’, ongeveer 320.000 ton afval per jaar verwerken, waarvan de overgrote meerderheid huishoudelijk afval. De installatie zal ook hernieuwbare elektriciteit voor meer dan 40.000 gezinnen produceren.

De installatie is een goed voorbeeld van de integratie van verschillende technieken voor afvalbeheer: recyclage van metalen, karton en kunststoffen, anaerobe vergisting van de (nattere) organische fractie met productie van biogas, en verbranding (met energieterugwinning) van de niet-recycleerbare fractie en het digestaat.

"Op die manier wordt huishoudelijk afval, een product met een lage kwaliteit, optimaal verwerkt en gevaloriseerd", aldus De Baere.


ACHTERGROND
Uniek aan de Vlaamse Dranco-technologie is dat ze in staat is om vervuilde organische fracties van gemengd huishoudelijk afval, met aanzienlijke hoeveelheden zand, glas en stenen, te behandelen.

De technologie maakt het mogelijk om ‘droog’ te vergisten, zodat het digestaat (restproduct na vergisting) makkelijk mee verbrand kan worden met het niet-recycleerbaar afval. Het digestaat zal een droge stof-gehalte hebben van ongeveer 35% en kan als zodanig naar de verbrandingsoven verpompt worden.

"Andere technologieën zouden een bijkomende droging of ontwatering vereisen vooraleer het digestaat naar de oven te kunnen brengen", claimt De Baere.