BP investeert in modernisering chemische PTA-installatie in Geel

BP maakt plannen bekend voor investering van bijna 160 miljoen euro in de modernisering van zijn twee productieplants voor gezuiverd tereftaalzuur in Geel en het Amerikaanse South Carolina.

Trefwoorden: #BP, #BP Geel, #Cooper River plant, #gezuiverd tereftaalzuur, #Luis Sierra, #productieplant, #PTA, #purified terephthalic acid

Lees verder

Nieuws

( Foto: BP )

ENGINEERINGNET.BE - De bedoeling van BP is in de eerste plaats zijn productiesites voor PTA - Purified Terephthalic Acid - efficiënter en grondstofzuiniger te maken. Het gaat dus om een verbetertraject van de bestaande processen. Na afloop moet de twee installaties tot de beste ter wereld in zijn soort behoren.

Hoeveel van de 200 miljoen dollar - omgerekend 160 miljoen euro - bestemd is voor de werken aan de PTA3-installatie in Geel, is niet duidelijk.

Luis Sierra, President BP Aromatics - Amerika, Europa en het Midden-Oosten: "We beschikken intussen over nieuwe, gepatenteerde technologie en proceskennis die we willen implementeren in deze bestaande plants. Dat moet de productiekost en de ecologische voetafdruk van de twee installaties aanzienlijk verlagen." En ze dus binnen de eigen organisatie een stuk concurrentiëler maken.

PTA is het ruwe materiaal waarvan polyester gemaakt wordt. Dit polyester wordt vaak gebruikt voor de aanmaak van voedings- en drankenverpakkingen. De Cooper River plant in South Carolina staat te boek als de grootste producent van PTA in Amerika en de Geelse fabriek is op zijn beurt de grootste in Europa.

Voor de werken aan de Geelse plant wordt verwacht dat er tot 100 extra jobs gecreëerd zullen worden. De aanpassingswerken zouden tegen eind 2015 beëindigd moeten zijn.

De vermindering aan broeikasgassen komt op jaarbasis ongeveer overeen met het elektriciteits- en warmteverbruik van ongeveer 1.500 huishoudens.