Overname logistieke Swisslog door robotbouwer Kuka verloopt voorspoedig

Openbaar bod op uitstaande aandelen leverde Kuka tussentijds al 80,47 procent van aandeelhouderschap Swisslog op. Na de overname ontstaat een groep met 2,3 miljard euro omzet.

Trefwoorden: #e-commerce, #farma, #kuka, #magazijn, #overname, #robot, #swisslog, #voeding, #warehouse

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET – Ook industriële bedrijven wapenen zich via fusies en overnames steeds meer tegen de oprukkende concurrentie uit onder meer de groeilanden. Zo nam vorig jaar bijvoorbeeld het Franse Schneider Electric het Britse engineeringbedrijf Invensys over. Nu is het de beurt aan de Duitse robotbouwer Kuka die eind september een openbaar bod lanceerde op de uitstaande aandelen van de eveneens beursgenoteerde logistieke automatiseerder Swisslog.

Als het bod slaagt – en dat staat inmiddels vast – zal na de overname een een gespecialiseerde 'global player' ontstaan, een groep met een omzet van om en bij 2,3 miljard euro en meer dan 10.000 medewerkers.

Kuka van zijn kant steekt alvast niet onder stoelen of banken dat het zich in de toekomst wil profileren als een allround aanbieder van alle soorten van automatisering binnen zijn eigen vakgebied: handling. Ongeacht de omgeving, productie of magazijn, en ongeacht het type industrie.

Dat beide aanbieders elkaar vonden, heeft vooral te maken met de 'industriële logica' achter de acquisitie. Zo staat robotbouwer Kuka bekend als ontwikkelaar van roboticasystemen voor productieomgevingen in hoofdzakelijk de automotive, maar de onderneming miste voldoende aansluiting met de automatisering van magazijnen, een domein waarin robots steeds verder oprukken.

Swisslog van zijn kant is vooral actief in de distributiesector, inclusief e-commerce en farma, maar ook in bijvoorbeeld de opslag van gekoelde voeding en opslag van medicatie in ziekenhuizen.

Dr Till Reuter, CEO van Kuka, in dat verband: "Enerzijds zien we dat de sectoren van de logistieke distributiecentra en de medische industrie hoge groeicijfers neerzetten, anderzijds zijn ook onze eigen klanten uit de automotive best wel geïnteresseerd in logistieke automatisering."

Het Oostenrijkse Swisslog heeft overigens al ervaring met robots: het verkocht onlangs nog zijn duizendste gerobotiseerde magazijn, waar de orderpicking gebeurt door robotjes op een vast gemonteerd metalen frame. Robots zijn vooral in de veeleisende e-commerce magazijnen een methode om snel en betrouwbaar e-fullfilment te realiseren, 24 uur op 24.

Swisslog wordt een afzonderlijke entiteit binnen Kuka en behoudt naar verluidt zijn merknaam.


(foto; Kuka, lasrobot in automobiel)