VUB start onderzoek naar veerkracht op werk

Tijdens een masterproef 'Klinische psychologie' aan de Vrije Universiteit Brussel wordt uitgezocht welke factoren stress en veerkracht bepalen bij werkende mensen.

Trefwoorden: #burn-out, #Elke Van Hoof, #masterproef, #onderzoek, #stress, #veerkracht, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds september 2014 zijn werkgevers verplicht actie te ondernemen ter preventie van burn-out op het werk.

Eerder onderzoek toonde aan dat 20% van de werkende personen een hoog risico hebben voor de ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en burn-out. Stress vermijden is echter onmogelijk. Veerkracht uitbouwen en het herstelvermogen verankeren zijn efficiëntere invalshoeken.

Deze masterproef, onder leiding van prof. dr. Elke Van Hoof (VUB), onderzoekt hoe we veerkracht kunnen opbouwen bij werknemers, rekening houdend met de verschillen in persoonlijkheid en ervaringen. Het is de eerste keer dat stress en veerkracht op deze manier worden onderzocht.

Veerkrachtige mensen passen zich op een positieve manier aan bij stresserende gebeurtenissen en hebben minder kans op burn-out. Ze gedragen zich op een manier die hun welzijn op verschillende domeinen bevordert.

Maar wat zorgt er nu precies voor dat de één veerkrachtiger is dan de ander? Verschillende factoren als empathie, sociaal gedrag, een positief zelfbeeld, een optimistische houding naar de toekomst en het actief steun zoeken bij familie en vrienden zijn slechts een tipje van de sluier.

Tijdens het onderzoek wordt ook bekeken of deze beleving anders is voor personen met hoog sensitiviteit en/of hoogbegaafdheid.

Ook het inzetten van talenten of het inzetten van energie-gevende activiteiten kunnen binnen dit verhaal geplaatst worden. Wanneer men zijn talenten namelijk ten volle kan benutten, zou men meer veerkracht ervaren en beter bestand zijn om met tegenslagen om te gaan.

Na deelname aan het onderzoek, krijgen de vrijwilligers een overzicht van hun talenten.