Ecologiepremie om proceswater te maken

Vlaamse overheid heeft beslist om technologieën om van alternatieve waterbronnen proceswater te maken, op te nemen in de afgeslankte limitatieve lijst voor subsidiëring via ecologiepremie.

Trefwoorden: #ecologie, #ecologiepremie, #Kyoto, #vlakwa, #water

Lees verder

Nieuws

( Foto: Novozymes )

ENGINEERINGNET.BE - De ecologiepremie is een financiële tegemoetkoming van het Vlaams Gewest voor investeringen op het vlak van milieu en energie. Investeringen in watertechnologie werden tot nu toe enkel ondersteund mits het afvalwater werd gebruikt.

In het kader van herstelmaatregelen voor grondwater wordt het echter steeds belangrijker om gebruik te maken van laagwaardig water, zoals ondiep grondwater, hemelwater of oppervlaktewater.

Mits een passende waterbehandeling (zoals omgekeerde osmose, (membraan)elektrodialyse, adsorptie (bijv. op actieve kool) en chemische oxidatie met behulp van ozon en UV, kan dit water voor hoogwaardige toepassingen geschikt worden gemaakt.

Vanaf 17 november wordt de limitatieve lijst met technologieën die voor subsidiëring via de ecologiepremie in aanmerking komen, van 140 naar 30 afgeslankt.

De weerhouden selectie bevat de meest performante technologieën en de technologieën die het meeste bijdragen aan het behalen van de Kyoto-engagementen, de Europese 20/20/20 doelstellingen en de Vlaamse milieubeleidsdoelstellingen.

Een installatie voor het geschikt maken van freatisch grondwater, hemelwater of oppervlaktewater voor hoogwaardige toepassingen, werd in de nieuwe limitatieve technologieënlijst van 2 juni 2014 opgenomen en blijft behouden in de afgeslankte lijst van 17 november 2014.

Het elektronisch aanvragen van een ecologiepremie dient voor de start van de investering te gebeuren op Ecologiepremie.be.

Wie op zoek is naar een watertechnologieleverancier, kan na registratie gratis gebruik maken van de waterdatabank van Vlakwa.

Deze bevat een overzicht van alle Vlaamse bedrijven en organisaties met waterkennis en -technologie.