Waalse bouwer van grasmaairobots Belrobotics in Japanse handen

Meerderheid aandelen van Waalse Belrobotics wordt eigendom van het Japanse Yamabiko Corporation. Dat maakt het Japanse bedrijf bekend.

Trefwoorden: #belrobotics, #Coenraets, #grasmaai, #Mestdagh, #Minguet, #Rion, #robot, #yamabiko

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belrobotics )

ENGINEERINGNET.BE – Opnieuw een stukje Belgische hightech dat in buitenlandse handen valt: de grasmaaierbouwer Belrobotics in Waver wordt een onderdeel van de Japanse Yamabiko-groep.

Belrobotics , opgericht in 2002, bouwt onder meer grasmaairobots en richt zich tot de professionele markt, de beheerders van grote grasoppervlakten, zoals parken, voetbalvelden en golfterreinen. Zo behoren meer dan 200 Europese voetbalclubs, zowel top- als amateurclubs, tot de klantenkring, waaronder teams uit de eerste klasse in Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Nederland en België. De Belgen ontwikkelen, produceren en verkopen hun robots volledig in eigen beheer.

De Belrobotics-technologie is het geesteskind van de Belgische ingenieur André Colens. Hij richtte in 1991 Solar and Robotics op om zijn eerste robotmaaier, maar ook andere robottoepassingen, zoals robotstofzuigers en een automatische golfballenverzamelaar, te industrialiseren.

In 2002 kwam de ondernemer Michel Coenraets aan boord en zag Belrobotics het levenslicht. In de daaropvolgende jaren stapten ook de industriële investeerder Eric Mestdagh, Pierre Rion en Laurent Minguet in het kapitaal.

Hoewel de grootschalige doorbraak van Belrobotics nog steeds uitblijft, zien de Japanners heil in de overgenomen technologie: 'het product moet nog aan populariteit winnen', stellen ze in een officiële mededeling, 'maar onze verwachting is dat de markt van de robotmaaiers in de toekomst sterk zal groeien'.

Zelf geven de Japanners het overnamebedrag niet vrij, maar volgens de krant De Tijd injecteert Yamabiko 4,2 miljoen euro euro en krijgt het 52% van de aandelen in handen. De Belgische investeerders zien hun belang verwateren.

De toekomstige groei zou moeten komen van schaalvergroting, vooral van de Noord-Amerikaanse markt.